Αν ψάχνεις για ένα γλυκό που θα φέρει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στη φρεσκάδα του λεμονιού και τη γλυκύτητα των blueberries, αυτό το κέικ είναι για σένα! Μαλακό, ζουμερό και με μια βελούδινη επικάλυψη κρέμας τυριού, είναι το ιδανικό επιδόρπιο για να συνοδεύσεις τον καφέ σου ή να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου. Πάμε να δούμε τη συνταγή!
Υλικά
Για το κέικ:
- 125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 225 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά ελευθέρας βοσκής
- 250 γρ. ξινή κρέμα (soured cream)
- 1 λεμόνι, ακέρωτο, ξύσμα και χυμός
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. blueberries
Για την κρέμα τυριού:
- 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη, συν λίγη παραπάνω για πασπάλισμα
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 1-2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 50 γρ. blueberries
Εκτέλεση
- Προθέρμανση φούρνου: Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Βουτύρωσε και κάλυψε με αντικολλητικό χαρτί ένα ορθογώνιο ταψί (περίπου 26 x 20 εκ.).
- Προετοιμασία ζύμης: Χτύπα το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν αφράτα. Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ανακάτεψε την ξινή κρέμα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Τέλος, πρόσθεσε προσεκτικά τα blueberries.
- Ψήσιμο: Βάλε το μείγμα στο ταψί και ψήσε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ. Άφησε το κέικ να κρυώσει εντελώς.
- Προετοιμασία κρέμας τυριού: Χτύπα το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα. Πρόσθεσε το τυρί κρέμα και τον χυμό λεμονιού και ανακάτεψε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.
- Συναρμολόγηση: Άπλωσε την κρέμα τυριού πάνω στο κρύο κέικ. Πασπάλισε με τα blueberries και λίγη άχνη ζάχαρη.
Καλή απόλαυση!