Η γέμιση για πίτες (mincemeat) είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις των γιορτών. Η πλούσια και αρωματική της σύνθεση την καθιστά ιδανική για μικρές ατομικές πίτες, κέικ, ή ακόμα και για να συνοδεύσετε το πρωινό σας. Φτιάξτε τη δική σας γέμιση στο σπίτι με αυτή τη συνταγή και γεμίστε το σπίτι σας με τα αρώματα των γιορτών!
Υλικά
- 450 γρ. σταφίδες
- 225 γρ. κορινθιακή σταφίδα
- 225 γρ. ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ
- 225 γρ. ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
- 225 γρ. ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
- 350 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
- 225 γρ. φυτικό λίπος (όπως σουέτ ή βούτυρο) τριμμένο
- 50 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/2 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
- 6 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλες τις σταφίδες, τα γλασέ φρούτα, τα ξύσματα και τους χυμούς πορτοκαλιών και λεμονιών.
- Προσθέστε την καστανή ζάχαρη, το φυτικό λίπος, τα αμύγδαλα και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέστε το κονιάκ ή το ρούμι και συνεχίστε να ανακατεύετε, ώστε να απορροφηθεί από τα φρούτα.
- Τοποθετήστε το μίγμα σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια, κλείστε τα καλά και φυλάξτε τα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
- Αφήστε το μείγμα να ωριμάσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσετε.
Αν θέλετε, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη συνταγή με κομμάτια σοκολάτας ή ακόμα και λίγο ψιλοκομμένο μήλο για πιο φρέσκια γεύση.
Καλή απόλαυση!