Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική μυρωδιά για τα Χριστούγεννα από το άρωμα των φρεσκοφτιαγμένων μελομακάρονων. Αυτή η συνταγή με σιμιγδάλι δίνει στα μελομακάρονα την τέλεια υφή: τραγανά εξωτερικά, αλλά μαλακά και μελωμένα εσωτερικά. Φτιάξτε τα και γεμίστε το σπίτι σας με τη μαγεία των γιορτών!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. ηλιέλαιο
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/4 φλ. κονιάκ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι:
- 2 φλ. νερό
- 2 φλ. ζάχαρη
- 2 φλ. μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
Για το πασπάλισμα:
- 200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- Λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Προετοιμασία της ζύμης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το κονιάκ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Διαλύστε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (προσοχή, θα αφρίσει) και προσθέστε το μείγμα στο μπολ.
- Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Προσθέστε σταδιακά τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα, ζυμώνοντας απαλά μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Διαμόρφωση και ψήσιμο:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Πλάστε τη ζύμη σε μικρά οβάλ σχήματα και τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήστε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Ετοιμασία του σιροπιού:
- Σε μια κατσαρόλα, βράστε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού για 5 λεπτά.
- Προσθέστε το μέλι, ανακατέψτε καλά και αποσύρετε από τη φωτιά.
Σιρόπιασμα:
- Βουτήξτε τα ζεστά μελομακάρονα στο χλιαρό σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα.
- Τοποθετήστε τα σε πιατέλα και πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα καρύδια και λίγη κανέλα.
Συμβουλή
Αν θέλετε πιο μελωμένα μελομακάρονα, αφήστε τα λίγο παραπάνω στο σιρόπι. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου μαγικό!
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!