Αυτό το γλυκό με τζίντζερ και καραμέλα είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Η γλυκιά και πικάντικη γεύση του τζίντζερ σε συνδυασμό με την κρεμώδη καραμέλα θα σας ενθουσιάσει. Δείτε παρακάτω τη συνταγή για να το φτιάξετε στο σπίτι!
Υλικά
Για το πουτίγκα τζίντζερ
- 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό ελεύθερης εκτροφής, χτυπημένο
- 75γρ ζάχαρη ελαφριά μουσκοβάδο
- 50γρ μαύρη μελάσα
- 125ml γάλα
- 50γρ λιωμένο βούτυρο
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 75γρ βούτυρο
- 100γρ ζάχαρη ελαφριά μουσκοβάδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (160°C με αέρα) ή στους 4 βαθμούς στον αερόθερμο. Λιπαίνουμε καλά και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα για κέικ.
- Για την πουτίγκα τζίντζερ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αυγό, τη ζάχαρη, τη μελάσα, το γάλα και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα ξηρά και ανακατεύουμε καλά για περίπου 1 λεπτό μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε ισόποσα.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι το κέικ να πάρει σκούρο χρώμα και να αρχίσει να απομακρύνεται από τα τοιχώματα της φόρμας. Το κέικ πρέπει να είναι ελαστικό στην αφή.
- Για τη σάλτσα καραμέλας, ζεσταίνουμε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι μέχρι να λιώσουν. Φέρνουμε σε βράση και το αφήνουμε να βράσει για 3-5 λεπτά.
- Κόβουμε το κέικ σε χοντρές φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας.
Απολαύστε το υπέροχο γλυκό σας!