Η πατατόπιτα είναι από τις αγαπημένες παραδοσιακές πίτες που μπορούμε να απολαύσουμε κάθε εποχή. Σήμερα, την εμπλουτίζουμε με λαχανικά και ελιές, δημιουργώντας ένα πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Ιδανική για το τραπέζι ή ακόμα και για κολατσιό στη δουλειά, αυτή η συνταγή συνδυάζει την απλότητα με τη θρεπτική αξία.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 200 ml χλιαρό νερό
- 50 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό πατάτες, βρασμένες και λιωμένες
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 καρότο, τριμμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
- 150 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τις λιωμένες πατάτες με τα λαχανικά, τις ελιές, τη φέτα (αν χρησιμοποιούμε), το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
- Στήνουμε την πίτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο σε ένα λαδωμένο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Κλείνουμε καλά τις άκρες.
- Ψήνουμε: Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Σερβίρισμα
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε. Συνδυάζεται υπέροχα με μια δροσερή σαλάτα ή λίγο γιαούρτι.
Καλή όρεξη!