Τα παπουτσάκια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που συνδυάζει τη γεύση της μελιτζάνας με πλούσιο κιμά και αφράτη μπεσαμέλ. Ένα φαγητό που ξυπνά αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια και γεμίζει το σπίτι αρώματα!

Αν αναζητάς ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τη νοστιμιά της μελιτζάνας με τον πλούσιο κιμά και τη βελούδινη μπεσαμέλ, τότε τα παπουτσάκια είναι η τέλεια επιλογή! Μια συνταγή που θυμίζει οικογενειακά τραπέζια και γεμίζει το σπίτι με αρώματα από την ελληνική κουζίνα. Εύκολη, χορταστική και πάντα εντυπωσιακή στο τραπέζι!

Υλικά

Για τις μελιτζάνες:

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 2 φλ. γάλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1/2 φλ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)
  • Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Προετοιμασία:

  1. Κόψε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και άδειασε προσεκτικά τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, αφήνοντας λίγο στο περίβλημα.
  2. Αλάτισε τις μελιτζάνες και άφησέ τις σε σουρωτήρι για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.
  3. Ξέπλυνε και σκούπισέ τις καλά. Τοποθέτησέ τις σε ταψί, άλειψέ τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήσε στους 180°C για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Γέμιση:

  1. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Πρόσθεσε τον κιμά και συνέχισε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  3. Ρίξε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
  4. Σιγόβρασε για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος πρόσθεσε τον μαϊντανό.

Μπεσαμέλ:

  1. Σε κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο, πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
  2. Ρίξε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
  3. Μόλις πήξει η κρέμα, πρόσθεσε τον κρόκο αυγού, το τυρί, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Σύνθεση:

  1. Γέμισε τις ψημένες μελιτζάνες με τον κιμά.
  2. Κάλυψε κάθε μελιτζάνα με μπεσαμέλ και πασπάλισε με λίγο επιπλέον τυρί.
  3. Ψήσε στους 180°C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Σερβίρισμα:
Σέρβιρε τα παπουτσάκια ζεστά, συνοδεύοντας με φρέσκια σαλάτα ή πατάτες φούρνου.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *