Μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είναι σύνηθες να περισσεύουν διάφορα φαγητά που συχνά καταλήγουν να παραμένουν στο ψυγείο μέχρι να τα πετάξουμε. Για να μη χαθεί τίποτα από την γιορτινή απόλαυση, αυτή η συνταγή σας προτείνει έναν έξυπνο και νόστιμο τρόπο τα να αξιοποιήσετε δημιουργώντας μια χορταστική και αρωματική πίτα.
Υλικά:
- Ό,τι περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (γαλοπούλα, χοιρινό, λαχανικά, πατάτες, γέμιση κλπ.)
- 4 φύλλα κρούστας ή σφολιάτας
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί της επιλογής σας (π.χ. γραβιέρα ή τσένταρ)
- 2 αβγά
- 1/2 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος
- Ελαιόλαδο ή βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
- Αλάτι και πιπέρι
- Μυρωδικά της επιλογής σας (θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο)
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψιλοκόψτε τα περισσεύματα (κρέατα και λαχανικά) σε μικρά κομμάτια. Αν περισσεύουν πατάτες, λιώστε τες με ένα πιρούνι για να δώσουν πιο κρεμώδη υφή στη γέμιση.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα υλικά με το σοταρισμένο κρεμμύδι και το τριμμένο τυρί.
- Σε άλλο μπολ, χτυπήστε τα αβγά με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά.
- Ανακατέψτε το μείγμα των αβγών με τη γέμιση.
- Σε ένα λαδωμένο ταψί, απλώστε τα δύο φύλλα κρούστας, αλείφοντας τα με ελαιόλαδο ή βούτυρο.
- Ρίξτε το μείγμα της γέμισης πάνω στα φύλλα και καλύψτε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, αλείφοντας τα επίσης με λάδι ή βούτυρο.
- Ψήστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.
- Αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε σε κομμάτια.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι υλικό έχει μείνει από το τραπέζι και σας αρέσει, μετατρέποντας αυτή την πίτα σε έναν απολαυστικό τρόπο να αξιοποιήσετε τα πάντα!
Καλή απόλαυση!