Η γαλοπούλα γεμιστή είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα των γιορτών, που γεμίζει το σπίτι με γήινες, ζεστές μυρωδιές και συνδυάζει ποικίλες γεύσεις. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για γέμιση που παντρεύει τα αρώματα των μπαχαρικών, τα φρούτα και το τραγανό ψωμί για να κάνει τη γαλοπούλα σας αξέχαστη.
Υλικά
- 250 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
- 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο σε κυβάκια
- 150 γρ. καρύδια ή φουντούκια χοντροκομμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 μήλο κόκκινο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 50 γρ. σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερις
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 1 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι (ή 1/2 κ.γλ. ξερό)
- 1 κ.γλ. φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1/2 κ.γλ. ξερό)
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα και αρωματικά.
- Προσθέστε το σέλερι και το μήλο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίξτε τα κάστανα, τα καρύδια και τις σταφίδες και συνεχίστε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
- Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί.
- Ρίξτε τα κυβάκια ψωμιού και προσθέστε το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Ανακατέψτε καλά.
- Ρίξτε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση, και αν η γέμιση είναι πολύ στεγνή, προσθέστε λίγη ποσότητα από το ζωμό.
- Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς πριν γεμίσετε τη γαλοπούλα.
Αυτή η γέμιση θα προσδώσει στη γαλοπούλα πλούσια γεύση και αρώματα, ιδανικά για το γιορτινό τραπέζι σας. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!