Τα Laddoos είναι μικρές μπουκιές ευτυχίας που φτιάχνονται σε πολλές εκδοχές στην ινδική κουζίνα. Αυτή η εκδοχή με λεμόνι φέρνει δροσερές νότες στον ουρανίσκο και μπορεί να είναι η τέλεια πρόταση για να κλείσεις με γλυκό τρόπο ένα δείπνο ή απλά να απολαύσεις κάτι γευστικό με τον καφέ σου. Η παρασκευή τους είναι απλή και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε ενθουσιάσει!
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι σιμιγδαλιού (rava)
- 1/4 φλιτζάνι γάλα σε σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι γκι (καθαρό βούτυρο)
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1/4 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη (προαιρετικά)
- 1/4 κουταλάκι κάρδαμο σε σκόνη
- 2 κουταλιές σούπας νερό
- Ξηροί καρποί για γαρνίρισμα (αμύγδαλα, φιστίκια ή κάσιους)
Εκτέλεση:
- Σε ένα τηγάνι, ζέστανε το γκι και πρόσθεσε το αλεύρι σιμιγδαλιού. Καβούρδισε το σιμιγδάλι σε χαμηλή φωτιά για 7-8 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφριά χρυσαφένια απόχρωση και να αναδύσει άρωμα.
- Πρόσθεσε το γάλα σε σκόνη και τη ζάχαρη στο τηγάνι και συνέχισε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίξε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, μαζί με το κάρδαμο και την τριμμένη καρύδα, αν χρησιμοποιείς.
- Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε το νερό σταδιακά, ώστε να δημιουργηθεί ένα μείγμα που μπορείς να πλάσεις.
- Άφησε το μείγμα να κρυώσει λίγο και πλάσε μικρά μπαλάκια (laddoos) με τα χέρια σου.
- Γαρνίρισε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
Τα λεμονένια laddoos είναι έτοιμα! Απόλαυσέ τα με φίλους ή κράτησέ τα για ένα γλυκό σνακ μέσα στην ημέρα.