Η γαλλική κουζίνα είναι διάσημη για την εκλεπτυσμένη γεύση και τις πολυτελείς δημιουργίες της, ιδιαίτερα στα γλυκά. Ένα από τα λιγότερο περίπλοκα αλλά εντυπωσιακά γλυκά της είναι το Clafoutis, ένα παραδοσιακό γλυκό από την περιοχή της Λιμουζίν. Πρόκειται για ένα υπέροχο κέικ φρούτων, συνήθως φτιαγμένο με κεράσια, αλλά μπορείτε να το παρασκευάσετε και με άλλα φρούτα όπως μούρα ή μήλα. Ακολουθεί η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο Clafoutis με κεράσια.
Υλικά:
- 500 γρ. κεράσια, καθαρισμένα και αποπυρηνωμένα
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 κύπελλο (250 ml) γάλα
- 2/3 κύπελλου (130 γρ.) ζάχαρη
- 1 βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 3/4 κύπελλου (95 γρ.) αλεύρι
- Πρέζα αλάτι
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- Βούτυρο για το λάδωμα της φόρμας
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C (350°F). Βουτυρώστε ελαφρά μια πίτα πιάτο ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκατοστών.
- Βάλτε τα κεράσια στο βουτυρωμένο ταψί.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτα. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αραιώστε το μείγμα με το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρετε μια λεία και ρευστή ζύμη.
- Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα κεράσια στο ταψί.
- Ψήστε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να σφίξει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήστε το να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
Το Clafoutis σερβίρεται καλύτερα χλιαρό και είναι εξαιρετικό με ένα ποτήρι κρύο, γλυκό κρασί. Καλή απόλαυση!