Τα λαζαράκια είναι παραδοσιακά κουλούρια που φτιάχνονται στην Ελλάδα για το Σάββατο του Λαζάρου, την ημέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων, συμβολίζοντας την ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού. Παραδοσιακά, τα λαζαράκια έχουν σχήμα άνθρωπου, συμβολίζοντας τον Άγιο Λάζαρο. Ας δούμε μια βασική συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας πεντανόστιμα λαζαράκια. Συστατικά: 500 γρ. …

Τα λαζαράκια είναι παραδοσιακά κουλούρια που φτιάχνονται στην Ελλάδα για το Σάββατο του Λαζάρου, την ημέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων, συμβολίζοντας την ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού. Παραδοσιακά, τα λαζαράκια έχουν σχήμα άνθρωπου, συμβολίζοντας τον Άγιο Λάζαρο. Ας δούμε μια βασική συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας πεντανόστιμα λαζαράκια.

Συστατικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. μαγιά φρέσκια ή 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml χλιαρό γάλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Αμύγδαλα ή κουκουνάρια για διακόσμηση

Μέθοδος:

  1. Προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά με λίγο χλιαρό γάλα και μια κουταλιά ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάλτε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το πορτοκαλί ξύσμα και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατέψτε και κάντε μια λακκούβα στο κέντρο.
  2. Προσθήκη υγρών: Προσθέστε το μείγμα μαγιάς, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και το αυγό στο κέντρο της λακκούβας. Αρχίστε να ανακατεύετε σιγά-σιγά με τα υπόλοιπα συστατικά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  3. Ζύμωμα: Ζυμώστε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να είναι λεία και ελαστική. Αφήστε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
  4. Σχηματισμός λαζαράκια: Μόλις η ζύμη έχει φουσκώσει, χωρίστε την σε μικρότερα κομμάτια και δώστε τους το σχήμα ανθρώπου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα ή κουκουνάρια για να φτιάξετε τα μάτια.
  5. Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Τοποθετήστε τα λαζαράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αφήστε τα να φουσκώσουν ελαφρώς για άλλα 20 λεπτά. Ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  6. Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή άλλα ξηρά φρούτα στη ζύμη για επιπλέον γεύση.

Αφήστε τα λαζαράκια να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε. Είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν το πρωινό ή το απογευματινό σας τσάι και φυσικά για να μοιραστείτε με φίλους και οικογένεια στις εορταστικές μέρες.

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;