Αυτή είναι μία ωραία συνταγή για νηστίσιμο ραβανί ή ρεβανί, ένα παραδοσιακό γλυκό που μπορεί να σερβιριστεί κατά την περίοδο της νηστείας και είναι αγαπημένο για τη μοναδική του γεύση και υφή.
Συστατικά
Για το ρεβανί:
- 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κανέλα
Για το σιρόπι:
- 2 φλ. ζάχαρη
- 2 φλ. νερό
- 1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Λίγες σταγόνες βανίλιας
Οδηγίες
Προετοιμασία ρεβανί:
- Ανακατεύετε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέστε το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βουτυρώστε ένα ταψί και αδειάστε το μείγμα του ρεβανί. Ψήστε στους 180°C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
Προετοιμασία σιροπιού:
- Βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκάλι και την κανέλα σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
- Προσθέστε τις σταγόνες βανίλιας και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει λίγο.
Συναρμολόγηση:
- Μόλις το ρεβανί ψηθεί και κρυώσει λίγο, κόψτε το σε κομμάτια.
- Ρίξτε το χλιαρό σιρόπι πάνω από το ζεστό ρεβανί για να το απορροφήσει καλύτερα.
- Αφήστε το ρεβανί να ξεκουραστεί για λίγες ώρες πριν το σερβίρετε, ώστε τα υγρά να ενσωματωθούν καλά.
Σερβίρετε το ρεβανί με ένα ποτήρι κρύο νερό ή με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ για την πλήρη απόλαυση της γεύσης του!