Τα αμύγδαλα και η πολέντα δίνουν σε αυτό το εύκολο κέικ υπέροχη υφή. Το κάρδαμο προσθέτει επίσης ένα λεπτό άρωμα – αυτό είναι χωρίς γλουτένη και στα καλύτερά του. Συστατικά 175g βούτυρο, μαλακωμένο και κομμένο σε κύβους, συν επιπλέον για άλειμμα 175g ζάχαρη άχνη 3 μεσαία αυγά 200g αλεσμένα αμύγδαλα 100g λεπτή πολέντα 50g γιαούρτι …

Τα αμύγδαλα και η πολέντα δίνουν σε αυτό το εύκολο κέικ υπέροχη υφή. Το κάρδαμο προσθέτει επίσης ένα λεπτό άρωμα – αυτό είναι χωρίς γλουτένη και στα καλύτερά του.

Συστατικά

  • 175g βούτυρο, μαλακωμένο και κομμένο σε κύβους, συν επιπλέον για άλειμμα
  • 175g ζάχαρη άχνη
  • 3 μεσαία αυγά
  • 200g αλεσμένα αμύγδαλα
  • 100g λεπτή πολέντα
  • 50g γιαούρτι ελληνικού τύπου
  • 1 γεμάτη κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (χωρίς γλουτένη αν χρειάζεται)
  • 4 λοβοί πράσινου κάρδαμου, μόνο σπόροι, ελαφρώς θρυμματισμένοι
  • 1 κουταλάκι μαραθόσπορο
  • 1 λεμόνι, μόνο ξύσμα
  • 1 μέτριο πορτοκάλι, μόνο ψιλοτριμμένο ξύσμα και χυμό (περίπου 40ml χυμό)
  • 20g αμύγδαλα σε νιφάδες
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μέλι (προαιρετικά)

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/160C. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε μια φόρμα 900g με χαρτί ψησίματος.
  2. Βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα ανεξάρτητο μίξερ και χτυπάτε μέχρι να γίνει πολύ απαλό και κρεμώδες (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ηλεκτρικό σύρμα). Θα χρειαστεί να σπρώχνετε το μείγμα προς τα κάτω κάθε τόσο με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να επιτευχθεί η σωστή συνοχή.
  3. Προσθέστε δύο από τα αυγά, ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά μεταξύ κάθε προσθήκης. Προσθέστε το τελευταίο αυγό και τα μισά αμύγδαλα και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν, ελαφριά και αφράτα.
  4. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα και το μέλι, και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Μην ανησυχείτε αν το κέικ φαίνεται λίγο πηχτό – αλλά προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (χωρίς γλουτένη αν προτιμάτε) εάν το μείγμα φαίνεται πολύ πηγμένο – αυτό μπορεί να συμβεί εάν τα συστατικά προστεθούν πολύ γρήγορα.
  5. Ρίχνετε με κουτάλι το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα, πασπαλίζετε με ξεφλουδισμένα αμύγδαλα και ψήνετε για 45-55 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Δοκιμάζουμε ότι το κέικ είναι έτοιμο βάζοντας ένα σουβλάκι στη μέση – αν βγει καθαρό είναι έτοιμο.
  6. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά χαλαρώστε απαλά με ένα μαχαίρι πριν το βγάλετε από το ταψί, προσέχοντας γιατί θα είναι ζεστό. Μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς ή σερβίρετε ζεστό, περιχυμένο με μέλι αν θέλετε.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;