Αυτή η παντζαρόπιτα βασίζεται στη γλυκιά, πικάντικη αμερικάνικη κολοκυθόπιτα αλλά χρησιμοποιεί πολύ παντζάρι, που της δίνει ένα εκπληκτικό, βαθύ χρώμα και γεύση. Σερβίρουμε με κρεμ φρές. Συστατικά Για τη ζύμη 200g απλό αλεύρι 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 100g ανάλατο βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους περίπου 1cm 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο 1 κουταλάκι χυμό …

Αυτή η παντζαρόπιτα βασίζεται στη γλυκιά, πικάντικη αμερικάνικη κολοκυθόπιτα αλλά χρησιμοποιεί πολύ παντζάρι, που της δίνει ένα εκπληκτικό, βαθύ χρώμα και γεύση. Σερβίρουμε με κρεμ φρές.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 200g απλό αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 100g ανάλατο βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους περίπου 1cm
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Για τη γέμιση

  • 350g μαγειρεμένα και αποφλοιωμένα παντζάρια
  • 125ml κρέμα γάλακτος
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 175g μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 1 λεμόνι, μόνο ψιλοτριμμένο ξύσμα

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C στον αέρα.
  2. Για τη ζύμη, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το ελαφρά με τα δάχτυλά σας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψιλή τριμμένη φρυγανιά. Εναλλακτικά, κάντε το σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο μίξερ και μετά μεταφέρετε το σε ένα μπολ.
  3. Σε ένα μικρό μπολ ή κανάτα ανακατεύουμε το αυγό με το χυμό λεμονιού και δύο κουταλιές της σούπας νερό. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος με το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών. Χρησιμοποιώντας ένα επιτραπέζιο μαχαίρι, δουλέψτε το υγρό στο αλεύρι για να ενωθεί η ζύμη. Αν σας φαίνεται πολύ στεγνό, προσθέστε λίγο νερό. Όταν η ζύμη αρχίσει να κολλάει, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να τη ζυμώσετε απαλά σε μια μπάλα. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  4. Ανοίξτε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας σε πάχος περίπου 3 mm. Στρώστε μια φόρμα τάρτας 23εκ. με τη ζύμη. Κρατήστε λίγη άψητη ζύμη σε περίπτωση που χρειαστεί να επιδιορθώσετε τυχόν ρωγμές αργότερα.
  5. Στρώνουμε στη θήκη ζαχαροπλαστικής με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και μετά γεμίζουμε με φασόλια ή άψητο ρύζι ή φακές για να μη φουσκώσει. Ψήστε για 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε την θήκη και τα φασόλια και επιστρέψτε στο φούρνο για περίπου οκτώ λεπτά ή μέχρι η ζύμη να φαίνεται στεγνή και να έχει πάρει χρώμα. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι, κόψτε την περίσσεια ζύμης από την άκρη. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό κομμάτι από τη φυλαγμένη ακατέργαστη ζύμη για να επιδιορθώσετε τυχόν ρωγμές ή τρύπες εάν είναι απαραίτητο.
  6. Χαμηλώστε το φούρνο στους 180C.
  7. Για τη γέμιση, εάν χρησιμοποιείτε συσκευασμένα παντζάρια, στραγγίστε τα περιττά υγρά. Ψιλοκόβουμε τα παντζάρια και τα βάζουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με την κρέμα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτός πουρές.
  8. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά και τη ζάχαρη. Προσθέστε τον πουρέ από παντζάρια, τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
  9. Αδειάζετε το μείγμα στη θήκη ζαχαροπλαστικής και ψήνετε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση με μια ελαφριά ταλάντωση στη μέση. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Καλή απόλαυση!

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;