Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψωμί που συνήθως φτιάχνεται για την Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής. Είναι ένα επίπεδο, αφράτο ψωμί, συχνά γαρνιρισμένο με σουσάμι. Η παρασκευή της είναι απλή και η γεύση της ξεχωριστή, ικανή να συνοδεύσει ένα πλήθος από νηστίσιμα πιάτα. Ακολουθεί μια βασική συνταγή για να φτιάξετε τη δική σας λαγάνα στο σπίτι.
Συστατικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 ml νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Οδηγίες:
- Διάλυση Μαγιάς: Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και αφήστε το για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
- Ζύμωση: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε το μείγμα μαγιάς και το ελαιόλαδο. Αρχίστε να ζυμώνετε προσθέτοντας αργά το νερό, μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή και ελαφρώς κολλώδη ζύμη.
- Πρώτη Ανάπαυλα: Καλύψτε το μπολ με ένα πανί και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σχηματισμός: Αναπλάθετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και δώστε της το επιθυμητό σχήμα, πατώντας την ελαφρώς για να πάρει μια επίπεδη μορφή.
- Τελική Ανάπαυλα και Πασπάλισμα: Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, καλύψτε την και αφήστε τη να ξεκουραστεί για άλλα 30 λεπτά. Πριν τη βάλετε στον φούρνο, κάντε κάποιες εγκοπές επάνω στη ζύμη και πασπαλίστε με σουσάμι.
- Ψήσιμο: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Απολαύστε τη σπιτική λαγάνα με όλα τα καλούδια του σαρακοστιανού τραπεζιού!