Δεν είχα δει ποτέ αυτή τη σούπα με αυγά να σερβίρεται με αυγό ποσέ, αλλά μου φάνηκε καλή ιδέα γι' αυτό τη δοκίμασα – και είναι. Όπως πολλές απλές σούπες, η επιτυχία της εξαρτάται από ένα πραγματικά καλό ζωμό, οπότε ο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου είναι ο καλύτερος. Υλικά Για τον ζωμό κοτόπουλου κόκκαλα από κοτόπουλο …

Δεν είχα δει ποτέ αυτή τη σούπα με αυγά να σερβίρεται με αυγό ποσέ, αλλά μου φάνηκε καλή ιδέα γι’ αυτό τη δοκίμασα – και είναι. Όπως πολλές απλές σούπες, η επιτυχία της εξαρτάται από ένα πραγματικά καλό ζωμό, οπότε ο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου είναι ο καλύτερος.

Υλικά

Για τον ζωμό κοτόπουλου

  • κόκκαλα από κοτόπουλο 1,5kg, ή 450g φτερά ή μπαστούνια, ή υπολείμματα κόκκαλων από ψητό κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο καρότο, χοντροκομμένο
  • 2 μπαστουνάκια σέλινου, χοντροκομμένα
  • 2 πράσα πλυμένα και κομμένα σε φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλωναράκια θυμάρι

Για τη σούπα

  • 8 αυγά
  • 1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, βάρους περίπου 170g
  • 100g ζυμαρικά orzo
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 30g βούτυρο
  • μικρή χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

  1. Για τον ζωμό κοτόπουλου, βάζετε όλα τα υλικά και 2¼ λίτρα νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει βράση, ξαφρίζοντας τυχόν υπολείμματα από την επιφάνεια. Αφήστε το να σιγοβράσει πολύ απαλά για 2 ώρες – είναι σημαντικό να μην το αφήσετε να πάρει βράση, καθώς αυτό πιέζει το λίπος από το κοτόπουλο και κάνει τον ζωμό να θολώσει. Στραγγίζουμε τον ζωμό από ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να σιγοβράσει λίγο ακόμα για να συμπυκνωθεί η γεύση του, αν χρειάζεται. Εάν δεν το χρησιμοποιήσετε αμέσως, αφήστε το να κρυώσει και μετά ψύξτε ή καταψύξτε για μελλοντική χρήση.
  2. Ψήνετε 4 από τα αυγά σε νερό που σιγοβράζει για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια μεταφέρετε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος. Φρεσκάρετε σε ζεστό νερό λίγο πριν το σερβίρετε.
  3. Ζεσταίνουμε τον ζωμό να σιγοβράσει ελαφρά και προσθέτουμε το αλάτι. Ψήνουμε το στήθος κοτόπουλου για 20 λεπτά. Αφαιρούμε από το ζωμό και αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Αφήνουμε τον ζωμό να πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα ζυμαρικά ορζο. Αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά.
  5. Όταν το στήθος κοτόπουλου κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, το κόβετε σε 4 κατά μήκος, το κόβετε σε λωρίδες και το αφήνετε στην άκρη.
  6. Χτυπάμε τα υπόλοιπα 4 αυγά με το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το μισό ζεστό ζωμό πάνω από το μείγμα αυγών και λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβάζετε το αυγό, το λεμόνι και τον ζωμό στο τηγάνι, ξαναγυρίζετε στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξουν τα αυγά (περίπου στους 70–80 C). Μην μαγειρεύετε άλλο.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και τον μαϊντανό.
  8. Προσθέστε τις λωρίδες κοτόπουλου στη σούπα και βάλτε σε ατομικά μπολ. Προσθέστε ένα ξαναζεσταμένο αυγό ποσέ σε κάθε μερίδα και πασπαλίστε με μια πρέζα πιπέρι καγιέν.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;