Το σέλινο είναι ένα υπέροχο χειμωνιάτικο λαχανικό και χρησιμοποιείται θαυμάσια στην κρεμώδη σούπα. Σερβίρετε με τραγανή πανσέτα και κρουτόν για μια νότα πολυτέλειας. Συστατικά Για τη σούπα 75g βούτυρο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 50g ραβδωτό μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά) 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 πράσο, μόνο λευκό, ψιλοκομμένο 1 ραβδί σέλινο, ψιλοκομμένο 2 κλωναράκια …

Το σέλινο είναι ένα υπέροχο χειμωνιάτικο λαχανικό και χρησιμοποιείται θαυμάσια στην κρεμώδη σούπα. Σερβίρετε με τραγανή πανσέτα και κρουτόν για μια νότα πολυτέλειας.

Συστατικά

Για τη σούπα

  • 75g βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50g ραβδωτό μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πράσο, μόνο λευκό, ψιλοκομμένο
  • 1 ραβδί σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 2 κλωναράκια θυμάρι, τα φύλλα
  • 700g σελινόριζο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 200ml διπλή κρέμα
  • αλάτι και άσπρο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

  • 4 rashers πανσέτα
  • 25g βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 50g σέλινο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 φέτα λευκό ψωμί, κομμένη σε κύβους 1 εκ.
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας διπλή κρέμα

Μέθοδος

  1. Για τη σούπα, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθεί μέτρια, προσθέτουμε 25 γραμμάρια βούτυρο, το κρεμμύδι και το μπέικον και τηγανίζουμε για μερικά λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο, το πράσο, το σέλινο και τα κλωναράκια θυμάρι και τσιγαρίστε για άλλο ένα λεπτό. μετά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σελινόριζο. Ρίξτε το ζωμό και αφήστε να πάρει βράση, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά σε σημείο βρασμού και μαγειρέψτε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το σελινόριζο.
  2. Ανακατέψτε τη σούπα σε ένα λεπτό πουρέ χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ή ένα μπλέντερ. Επιστρέψτε στη φωτιά σε ένα τηγάνι. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε τα υπόλοιπα 50g βουτύρου.
  3. Αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρετε τη ζεστή σούπα σε μπολ ή κρατήστε τη ζεστή στο τηγάνι αν κάνετε τη γαρνιτούρα.
  4. Για το προαιρετικό γαρνίρισμα, τηγανίζουμε την πανσέτα μέχρι να γίνει τραγανή και μετά την αφήνουμε στην άκρη. Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το μισό βούτυρο και το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε το σελινόριζο και ανακατέψτε το για 1-2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, στη συνέχεια αφαιρέστε από το τηγάνι και στραγγίστε το σε χαρτί κουζίνας. Προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο και το ψωμί στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό, ανακατεύοντας να ψηθεί από κάθε πλευρά. Στραγγίζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Για να το σερβίρετε, στοιβάζετε το σελινόριζο στο κέντρο καθενός από τα τέσσερα πιάτα σούπας. Ρίξτε τη σούπα τριγύρω. Τρίβουμε το τραγανό μπέικον από πάνω και μετά σκορπίζουμε πάνω από τα κρουτόν. Ολοκληρώστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και κρέμα.

Καλή απόλαυση!

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;