Οι κουραμπιέδες Ανατολής αποτελούν μια γευστική αφήγηση πλούσια σε αρώματα και παραδοσιακή εμπειρία. Αυτή η συνταγή συνδυάζει προσεκτικά επιλεγμένα υλικά για να δημιουργήσει μια εκλεπτυσμένη γεύση που αναδεικνύει την πλούσια κουλτούρα της ανατολίτικης κουζίνας.
Υλικά:
- 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 100 γραμμάρια αμύγδαλα, θρυμματισμένα
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- Ανάλογη ποσότητα άχνη για το τέλος
Για το σιρόπι:
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
Οδηγίες:
- Αρχίστε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το βούτυρο, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη, τις αμυγδάλες, το αυγό, τη βανίλια και τη μαγειρική σόδα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να προκύψει μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Σχηματίστε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη και τοποθετήστε τις σε ένα ταψί επενδεδυμένο με χαρτί ψησίματος.
- Ψήστε τους κουραμπιέδες στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ετοιμάστε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, θερμάνετε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το λεμόνι και αφήστε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά.
- Αφού οι κουραμπιέδες έχουν ψηθεί, αφήστε τις να κρυώσουν ελαφρώς και κατόπιν βυθίστε τους στο ζεστό σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα.
- Αφήστε τις κουραμπιέδες να απορροφήσουν το σιρόπι και στη συνέχεια τοποθετήστε τουςσε ένα πιάτο με άχνη, ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές.
Οι κουραμπιέδες Ανατολής είναι έτοιμοι για σερβίρισμα. Απολαύστε τους με έναν καλό ελληνικό καφέ!