Αυτό το μαλακό lemon cheesecake είναι εξαιρετικά απλό και χωρίς ζελατίνη, επομένως κατάλληλο για χορτοφάγους. Το τζίντζερ λειτουργεί καλά με το λεμόνι, επομένως χρησιμοποιήσαμε μπισκότα τζίντζερ στη βάση, αλλά θα μπορούσατε να το αλλάξετε με digestive ή με μπισκότα βρώμης..
Υλικά
- 100g βούτυρο, λιωμένο, συν επιπλέον για άλειμμα
- 275g μπισκότα gingernut
- 625g πλήρες τυρί κρέμα
- 140g ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 3 λεμόνια, ξύσμα και χυμό (περίπου 80ml)
- 150ml διπλή κρέμα
- 75g lemon curd
Εκτέλεση
- Λαδώνουμε και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα για κέικ 22–23 εκ. με αποσπώμενο πάτο. Χτυπάμε τα μπισκότα σε ψίχουλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή τα βάζουμε σε μια στιβαρή, σφραγισμένη πλαστική σακούλα τροφίμων και τα τρίβουμε σε ψίχουλα με έναν πλάστη.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν τελείως τα ψίχουλα. Μεταφέρουμε στην προετοιμασμένη φόρμα και χρησιμοποιούμε τον πάτο ενός ποτηριού για να πιέσουμε σταθερά σε μια ομοιόμορφη στρώση πάνω από τη βάση. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Για να φτιάξουμτε τη γέμιση, βάζουμετε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα από 2 λεμόνια σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε με ένα ηλεκτρικό σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κρατώντας 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό στο μείγμα του τυριού κρέμα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει το μείγμα. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι στη φόρμα και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη βάση του μπισκότου. Λειαίνουμε την κορυφή με το πίσω μέρος μιας σπάτουλας ή ενός κουταλιού. Αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
- Για να σερβίρετε, αφαιρείτε το cheesecake από τη φόρμα, ξεκολλώντας προσεκτικά το χαρτί ψησίματος και μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Τοποθετήστε το lemon curd σε ένα μπολ και χαλαρώστε με αρκετό από τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού για να δημιουργήσετε μια ρευστή υφή. Περιχύστε το πάνω από το cheesecake και διακοσμήστε με το υπόλοιπο ξύσμα.
Extra tip:
Αν θέλετε να κάνετε αυτό το cheesecake ακόμα πιο ιδιαίτερο, θρυμματίστε από πάνω δύο μαρέγκες που έχετε αγοράσει από κατάστημα αφού προσθέσετε το lemon curd και, στη συνέχεια, ολοκληρώστε με το ξύσμα.