Η κομποστοποίηση μπορεί να είναι ένας βολικός τρόπος για την απόρριψη των απορριμμάτων, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την παραγωγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, η κομποστοποίηση σε ένα διαμέρισμα μπορεί να φαίνεται σαν πρόκληση.
Πολλοί κάτοικοι διαμερισμάτων διστάζουν να ξεκινήσουν την κομποστοποίηση λόγω ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο της απόκρυψης υπολειμμάτων τροφής σε ένα δοχείο καθώς τα αφήνεις για αρκετούς μήνες για να αποσυντεθεί. Η κομποστοποίηση σε ένα διαμέρισμα θα προσελκύσει προβλήματα; Η μυρωδιά από την κομποστοποίηση θα κυριεύσει έναν μικρό χώρο;
Όταν ρυθμιστεί σωστά, είναι απολύτως δυνατό να κάνετε κομποστοποίηση σε ένα διαμέρισμα – χωρίς να θυσιάσετε πολύ χώρο, να προσκαλέσετε μια εισβολή εντόμων ή να υποβάλλετε τον εαυτό σας (και τυχόν επισκέπτες) σε δυσάρεστες οσμές.
Για να πετύχετε, θα πρέπει να καταλάβετε τι είναι το κομπόστ, τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κομποστοποιήσετε σε ένα διαμέρισμα και πώς να φτιάξετε τον δικό σας κάδο κομποστοποίησης φιλικό προς το διαμέρισμα.
Τι είναι το κομπόστ;
Το κομπόστ είναι μια φυσική, γήινη ουσία που προκύπτει από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης. Ένας συνδυασμός «πράσινων» και «καφέ» υλικών (που δεν έχουν απαραίτητα πράσινο ή καφέ χρώμα), είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των βακτηρίων, που μετατρέπουν τα απόβλητα σε λίπασμα. Αυτή η αερόβια διαδικασία διαρκεί μερικούς μήνες ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο μεγάλος είναι ο κομποστοποιητής, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του δοχείου και τα είδη των υλικών που διασπώνται. Θα ξέρετε ότι το κομπόστ είναι έτοιμο όταν εντοπιστούν λίγα (αν υπάρχουν) υπολείμματα στο υλικό κομποστοποίησης και αναδύει μια ελαφρώς γλυκιά, γήινη μυρωδιά. Το έτοιμο κομπόστ μοιάζει με χώμα, με σκούρο χρώμα και λεπτή υφή.
Τι μπορώ να κομποστοποιήσω;
Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετατρέψετε τα υπολείμματα τροφών και ορισμένα οικιακά απορρίμματα σε «μαύρο χρυσό», μια ευεργετική τροποποίηση για τον εξωτερικό κήπο ή τα φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κομποστοποιηθεί, προκειμένου να αποφευχθούν οι οσμές, η μούχλα και η αποτυχία διάσπασης των απορριμμάτων.
Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά στοιχεία που μπορούν να κομποστοποιηθούν:
- Αποκόμματα λαχανικών
- Ανθρώπινες τρίχες
- Αποκόμματα νυχιών
- Κατακάθι καφέ και χάρτινα φίλτρα καφέ
- Φλούδες από φρούτα και λαχανικά
- Μπαγιάτικο ψωμί
- Αποκόμματα χόρτου
- Φύλλα φρέσκα ή αποξηραμένα
- Εφημερίδα, τεμαχισμένη
- Φλούδες καλαμποκιού ή στάχυα
- Μη γυαλιστερό χαρτί, τεμαχισμένο
- Κουτιά από χαρτόνι, σκισμένα
- Ψωμί
- Μαγειρευτά, σκέτα ζυμαρικά ή ρύζι
- τσόφλια αυγών (χωρίς ασπράδι ή κρόκο)
Θα παρατηρήσετε ότι τα κρέατα, τα οστά, τα γαλακτοκομικά και τα λίπη λείπουν από τη λίστα των κομποστοποιήσιμων ειδών. Αυτά τα στοιχεία γενικά δεν συνιστάται να προστεθούν σε κομποστοποιητή. Η προσθήκη ζωικών προϊόντων σε έναν κομποστοποιητή μπορεί να προκαλέσει οσμές, καθώς και να προσελκύσει έντομα και τρωκτικά.
Επιλογή Κάδου
Υπάρχουν πολλές επιλογές για κομποστοποίηση σε ένα διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κάδου σκουληκιών, κουβά Bokashi ή ηλεκτρονικού κομποστοποιητή. Πολλοί άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι ένας απλός κάδος κομποστοποίησης κατασκευασμένος από πλαστικά δοχεία είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε.
Δεν απαιτείται ειδικός τύπος πλαστικού κάδου για την κομποστοποίηση, αλλά θα πρέπει να έχει καπάκι και θα χρειαστείτε δύο κάδους ίδιου μεγέθους. Επιλέξτε το μέγεθος των κάδων με βάση τον χώρο που έχετε διαθέσιμο, έχοντας κατά νου ότι το σύστημα κομποστοποίησης πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό χώρο του διαμερίσματος ή του διαμερίσματος σας σε θερμοκρασία δωματίου. Μια δημοφιλής τοποθεσία για έναν κομποστοποιητή διαμερισμάτων είναι κάτω από το νεροχύτη, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει και μια ντουλάπα πλυντηρίου ή βοηθητικής χρήσης.