Η κλασική τάρτα λεμονιού σερβίρεται με γλασέ και μια κούκλα κρεμ φρέσ. Ένας υπέροχος τρόπος για να τελειώσετε ένα γεύμα. Συστατικά Για τη ζύμη 250g απλό αλεύρι, συν επιπλέον για το πασπάλισμα 100g κρύο βούτυρο, συν επιπλέον για άλειμμα 25g ζάχαρη άχνη, συν επιπλέον για το πασπάλισμα 1 πρέζα αλάτι 1 αυγό Για την τάρτα …

Η κλασική τάρτα λεμονιού σερβίρεται με γλασέ και μια κούκλα κρεμ φρέσ. Ένας υπέροχος τρόπος για να τελειώσετε ένα γεύμα.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 250g απλό αλεύρι, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 100g κρύο βούτυρο, συν επιπλέον για άλειμμα
  • 25g ζάχαρη άχνη, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό

Για την τάρτα

  • 14 αυγά, συν 1 χτυπημένο αυγό για γλασάρισμα
  • 550g άχνη ζάχαρη
  • 700ml διπλή κρέμα
  • 10 μεγάλα λεμόνια, ξύσμα και χυμό μόνο
  • 500g crème fraîche, για σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη, βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι σε ένα μπολ και τρίβετε με τις άκρες των δακτύλων σας μέχρι να θυμίσει την υφή της ψίχας τριμμένης φρυγανιάς.
  2. Προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ζύμη και στη συνέχεια ζυμώστε ελαφρά σε μια επιφάνεια εργασίας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Τυλίγουμε σε μπάλα και ισιώνουμε ελαφρώς, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  4. Για την τάρτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C και βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 25cm (περίπου 4,5cm βάθος).
  5. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε απαλά να ενωθούν. Τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει.
  6. Ανοίξτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας ελαφρώς πασπαλισμένη με αλεύρι σε πάχος περίπου 3 χιλιοστών – συνεχίστε να γυρίζετε τη ζύμη κατά ένα τέταρτο της στροφής κάθε φορά που την τυλίγετε ώστε να καταλήγετε σε έναν τέλειο κύκλο ζύμης.
  7. Βάλτε το βουτυρωμένο δαχτυλίδι τάρτας σε ένα επίπεδο ταψί και στη συνέχεια στρώστε τη με τη ζύμη, ανασηκώνοντας προσεκτικά τη ζύμη και πιέζοντάς την στη βάση της ταρτέριας, αφήνοντας την περίσσεια να κρέμεται από την άκρη.
  8. Στρώνουμε με πολλά φύλλα μεμβράνης για να καλύψουμε τη ζύμη και κρεμάμε κατά 10 εκ. και στη συνέχεια γεμίζουμε την τάρτα με αλεύρι, ωμό ρύζι ή φασόλια ψησίματος. Διπλώστε ξανά τη μεμβράνη πάνω από το αλεύρι/ρύζι και ψήστε για 15 λεπτά. Δεν είναι όλες οι μεμβράνες προσκόλλησης κατάλληλες για χρήση στο φούρνο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλουμινόχαρτο ή λαδόκολα, αν προτιμάτε.
  9. Αφαιρέστε τη μεμβράνη και το αλεύρι/ρύζι, αλείψτε το εσωτερικό της τάρτας με το χτυπημένο αυγό και βάλτε το στο φούρνο για άλλα 3-4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  10. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150C.
  11. Αφαιρέστε τυχόν φυσαλίδες από την κορυφή της κρέμας λεμονιού και πετάξτε.
  12. Ρίξτε τη μισή κρέμα λεμονιού στη θήκη ζαχαροπλαστικής και μετά μεταφέρετε στο φούρνο πριν προσθέσετε την υπόλοιπη γέμιση (αυτό αποτρέπει τυχόν χύσιμο και δίνει ένα προσεγμένο φινίρισμα).
  13. Ψήνετε για μια ώρα ή μέχρι να σφίξει η γέμιση αλλά και πάλι να κουνιέται στο κέντρο. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  14. Για να σερβίρετε, κόψτε την τάρτα σε φέτες και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Γλασσάρετε είτε βάζοντας την τάρτα κάτω από μια ζεστή σχάρα είτε χρησιμοποιώντας φυσητήρα. Σερβίρετε με μια κουταλιά κρεμ φράις.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;