Λατρεύω την αντίθεση του λευκού και του κόκκινου (το αγαπημένο μου χρώμα) σε αυτή τη συνταγή. Αλλά αφού δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή μία φορά, αν σας αρέσει, ανακατέψτε τα φρούτα την επόμενη φορά χρησιμοποιώντας μάνγκο ή ακόμα και βατόμουρα για διαφορετική γεύση.
Συστατικά
Για τη στρώση πανακότα
- 3 φύλλα ζελατίνης
- 100ml διπλή κρέμα
- 100ml γάλα πλήρες
- 100g/3½oz άχνη ζάχαρη
- 1 λοβό βανίλιας, μόνο σπόροι
- 300g γιαούρτι
Για τη στρώση ζελέ
- Συσκευασία ζελέ βατόμουρου, κομμένο σε κύβους
- 300ml χυμό ροδιού
Για την επικάλυψη
Εκτέλεση
- Για την πανακότα, βάζετε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με κρύο νερό και αφήνετε να μουλιάσει για πέντε λεπτά.
- Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε τη διπλή κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη και τους σπόρους βανίλιας και ζεσταίνουμε απαλά, ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη, ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό.
- Εν τω μεταξύ, βάζετε το γιαούρτι σε μια μεγάλη κανάτα, ανακατεύοντας να χαλαρώσει και το αφήνετε στην άκρη. Αφαιρέστε το κρεμώδες μείγμα από τη φωτιά μόλις είναι έτοιμο.
- Η ζελατίνη θα πρέπει να είναι μαλακή μέχρι τώρα, οπότε βγάλτε την από το νερό και στύψτε την περίσσεια νερού. Ρίχνουμε τη ζελατίνη στο κρεμώδες μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10-15 λεπτά.
- Στο μεταξύ, ετοιμάστε τα ποτήρια σας. Θα χρειαστείτε όμορφα ποτήρια 6 x 200ml για το σερβίρισμα, αλλά καθώς οι στρώσεις έχουν κλίση, τα ποτήρια θα πρέπει να στηρίζονται στη μία πλευρά. Ανάλογα με το σχήμα ή τον τύπο του ποτηριού, μπορεί να βρείτε χαρτοκιβώτια αυγών ή ακόμα και τσαλακωμένες πετσέτες τσαγιού ιδανικές για να στηρίξουν τα ποτήρια. Θα μπορούσαν επίσης να γέρνουν τέλεια καθισμένα σε μεμονωμένα ραμέκιν. Ό,τι κι αν χρησιμοποιήσετε, τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο δίσκο ή δίσκους που θα χωρέσουν εύκολα στο ψυγείο.
- Μόλις κρυώσει, ρίξτε το κρεμώδες μείγμα πάνω στο γιαούρτι και στη συνέχεια χτυπήστε απαλά όλα μαζί.
- Ρίξτε προσεκτικά το μείγμα στα έξι ποτήρια, μοιράζοντάς το ομοιόμορφα, χωρίς να αφήσετε κανένα να χυθεί έξω. Τοποθετούμε προσεκτικά το ταψί στο ψυγείο και αφήνουμε να δέσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να γίνει ωραίο και σφιχτό. Για να ξεκινήσετε γρήγορα τη διαδικασία πήξης, μπορείτε πάντα να τα βάλετε στην κατάψυξη για περίπου 20 λεπτά πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
- Εν τω μεταξύ, για τη στρώση ζελέ, τοποθετήστε το ζελέ βατόμουρου σε μια μεζούρα. Ρίξτε πάνω από 200ml βρασμένο νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το ζελέ. Ρίξτε το χυμό ροδιού και αφήστε το υγρό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου – βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικά δροσερό για να μην λιώσει η πανακότα κατά την τοποθέτησή του πάνω της.
- Βγάλτε τις πανακότες από το ψυγείο και βάλτε τα ποτήρια όρθια, αφαιρώντας τυχόν στηρίγματα. Περιχύνουμε το καθένα από το δροσερό ζελέ, μοιράζοντάς το ομοιόμορφα. Ξαναβάζουμε τα ποτήρια στο ψυγείο για περίπου δύο ώρες ή μέχρι να σφίξει το ζελέ.
- Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, βάλτε από πάνω σε κάθε πανακότα σπόρους ροδιού και με ένα μικρό κουτάλι βάλτε το σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
Extra Tip:
Για ένα πιο ελαφρύ επιδόρπιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά στη θέση της κρέμας διπλής κρέμας και γάλα με πλήρη λιπαρά που λειτούργησαν. Δεν γίνετε τόσο κρεμώδες όσο με την διπλή κρέμα, αλλά πολύ πιο ελαφριά για την κοιλιά.
Καλή επιτυχία!