Αυτά τα μουστοκούλουρα είναι πραγματικά νόστιμα και μυρωδάτα. Κατά το ψήσιμο τα γλυκά έντονα αρώματα γαρύφαλλου και κανέλας διαπερνούν τον αέρα και φέρνουν αναμνήσεις παιδικής ηλικίας. Η όλη συνταγή είναι πολύ απλή στην παρασκευή της και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, επομένως είναι πάντα διασκεδαστικό να τα φτιάχνετε με τα παιδιά. Σερβίρετε με έναν ελληνικό καφέ …

Αυτά τα μουστοκούλουρα είναι πραγματικά νόστιμα και μυρωδάτα. Κατά το ψήσιμο τα γλυκά έντονα αρώματα γαρύφαλλου και κανέλας διαπερνούν τον αέρα και φέρνουν αναμνήσεις παιδικής ηλικίας. Η όλη συνταγή είναι πολύ απλή στην παρασκευή της και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, επομένως είναι πάντα διασκεδαστικό να τα φτιάχνετε με τα παιδιά. Σερβίρετε με έναν ελληνικό καφέ ή τσάι και θα έχετε ένα ταίρι φτιαγμένο στον παράδεισο!

Tips:

  1. Το να φτιάξεις μουστοκούλουρα είναι πολύ απλό και σου έχω μερικές συμβουλές για να τα πετυχαίνεις κάθε φορά. Πρώτα από όλα κοσκινίζουμε το αλεύρι για να μην σβολιάσει το μείγμα. Επίσης, είναι σημαντικό να μην καταπονηθεί υπερβολικά η ζύμη για τα μουστοκούλουρα, γιατί έτσι θα ξεκολλήσει το λάδι από το μείγμα.
  2. Αν σας αρέσουν τα τραγανά, ψήστε τα σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες συνταγής. Αν τα προτιμάτε μαλακά και λαστιχωτά, σκεπάστε το ταψί με ένα άλλο ταψί πριν τα ψήσετε. (Το παραπάνω ταψί δεν πρέπει να αγγίζει τα μπισκότα). Αυτό το μικρό κόλπο θα κρατήσει την υγρασία μέσα και θα κάνει τα μπισκότα σας μαλακά.

Συστατικά

  • 180g κρυσταλλική ζάχαρη
  • 150ml πετιμέζι
  • 180ml φυτικό λάδι
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 150g νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 επίπεδη κουταλιά αλεσμένη κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία ψησίματος
  • 700–730g αλεύρι μαλακό

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  2. Προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ το πετιμέζι και το νερό και χτυπήστε με σύρμα χειρός.
  3. Προσθέστε το φυτικό λάδι, το ελαιόλαδο και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά για περίπου 5 λεπτά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  4. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε την αμμωνία και τη μαγειρική σόδα και χτυπάμε να διαλυθούν εντελώς.
  5. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, την τριμμένη κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  6. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και να το χειριστείτε με τα χέρια σας. Προσέχουμε να μην ζυμωθεί πολύ το μείγμα, για να μην χωρίσει το λάδι.
  7. Αυτή η συνταγή για μουστοκούλουρα κάνει 20-22 μπισκότα ανάλογα με το μέγεθος που θα τα φτιάξετε. Χωρίζουμε λοιπόν τη ζύμη σε 20-22 κομμάτια.
  8. Παίρνετε κάθε κομμάτι της ζύμης και ζυμώνετε σε ένα σχοινί (περίπου 10 εκ.) και ενώστε τις άκρες μεταξύ τους για να σχηματίσετε έναν κύκλο.
  9. Τοποθετούμε τα μουστοκολούρα σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση 2-3 εκ.
  10. Ψήνουμε τη μουστοκούλουρα για περ. 15-20 λεπτά. Προσοχή μην τα παραψήσετε. Αν τα προτιμάτε λίγο πιο μαλακά, τα ψήνετε σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 15 λεπτά και τα αφήνετε να ψηθούν ακάλυπτα τα τελευταία 5 λεπτά.
  11. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και τα σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;