Τα ζουμερά φρέσκα βερίκοκα δίνουν χρώμα σε αυτό το διακριτικά πικάντικο πιάτο κοτόπουλου. Νόστιμο, σερβίρεται με ψωμί κρούστας για μια απολαυστική “βουτιά” στην υπέροχη σάλτσα.
Συστατικά
- 4 μπούτια κοτόπουλου, με το δέρμα και με κόκαλο
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 10g φρέσκο τζίντζερ ρίζας, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
- 100ml λευκό ξηρό κρασί
- 1½ κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό βαλσάμικο
- 1 κουταλιά της σούπας ρευστό μέλι
- 4 μεγάλα ώριμα βερίκοκα, κομμένα στη μέση
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, κομμένο στη μέση
- θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210C.
- Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε τις φλούδες με το αλεσμένο τζίντζερ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ροδίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές και μετά το αφήνουμε στην άκρη σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
- Ρίξτε το περιττό λάδι από το τηγάνι, προσθέστε το ψιλοκομμένο τζίντζερ και τηγανίστε απαλά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το κρασί, ακολουθούμενο από το ξύδι και το μέλι. Αφήνουμε να κάνουν φουσκάλες για ένα λεπτό, μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
- Προσθέστε τα μισά βερίκοκα και το δεντρολίβανο. Επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι, με την πέτσα προς τα πάνω, ένα μπούτι πάνω από κάθε κομμάτι δεντρολίβανου. Μεταφέρετε το ταψί, ακάλυπτο, στο φούρνο και ψήνετε για 35 λεπτά ή μέχρι τα βερίκοκα να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς και η πέτσα του κοτόπουλου να γίνει ωραία και τραγανή. Σερβίρουμε ζεστό, με τραγανό ψωμί.
Extra tip: Αν δεν μπορείτε να βρείτε ώριμα βερίκοκα, αυτό το πιάτο είναι επίσης νόστιμο με δαμάσκηνα, ροδάκινα ή νεκταρίνια.
Καλή απόλαυση!