Η κόκκινη πέστο είναι πιο γλυκό από την κλασική εκδοχή του βασιλικού, επομένως μπορεί να είναι μεγάλη επιτυχία για όλη την οικογένεια. Γιατί να μην φτιάξετε μια διπλή παρτίδα: αφού την έχετε απολαύσει με ζυμαρικά, δοκιμάστε να σερβίρετε με ψητό κοτόπουλο για ένα καλοκαιρινό κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα, ανακατεύοντας με φρεσκοκομμένες ντομάτες μέχρι την κορυφή της μπρουσκέτας ή απλώνοντας πάνω σε φιλέτα σολομού ή λευκού κρέατος πριν το ψήσιμο. Φτιάχνει επίσης μια υπέροχη σαλάτα που ανακατεύεται με μαγειρεμένα και δροσερά δημητριακά όπως ρύζι ή κουσκούς, με μερικά φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά ή φρέσκα κρεμμυδάκια.
Συστατικά
- 85g κουκουνάρι ή καρύδια
- 250g ψητές κόκκινες πιπεριές από βάζο (ζυγισμένες αφού τις στραγγίξουν καλά), χοντροκομμένες
- 8 λιαστές ντομάτες από βάζο, στραγγισμένες
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα τέσσερα
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 20 φύλλα βασιλικού, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- 50g παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη, συν επιπλέον για σερβίρισμα
- στύψτε χυμό λεμονιού (ή μια σταγόνα ξύδι από κόκκινο κρασί)
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μέθοδος
- Ρίξτε τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακινήστε το τηγάνι περιστασιακά μέχρι να ροδίσουν τα κουκουνάρια ή τα καρύδια να μυρίσουν και να ροδίσουν στις άκρες. Ακουμπάμε σε ένα μπολ να κρυώσει λίγο.
- Βάλτε τις στραγγισμένες πιπεριές σε έναν πολυκόφτη με τις ντομάτες, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τον βασιλικό. Χτυπάμε σε σύσταση πέστο. Βάλτε το κουκουνάρι, διατηρώντας κάποια υφή. Ρίξτε μέσα την παρμεζάνα, στη συνέχεια δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού (ή ξύδι) για να την αλατοπιπερώσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιήστε αμέσως ή διατηρήστε σε βάζο στο ψυγείο για 3-5 ημέρες.
- Για να το χρησιμοποιήσετε, στραγγίστε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά και επιστρέψτε τα στο τηγάνι τους. Προσθέστε το πέστο και ανακατέψτε πάνω από τη φωτιά για μερικά λεπτά. Σερβίρουμε με επιπλέον βασιλικό ή παρμεζάνα πασπαλισμένη από πάνω.
Καλή απόλαυση!