Έχω συναντήσει αρκετές εκδοχές σαλαμιού σοκολάτας στην Ιταλία – καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι πραγματικά μια ιταλική εκδοχή του γνωστού σε όλους κορμού σοκολάτας. Συστατικά 250g μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70% στερεά κακάο) 250g amaretti (τραγανά) ή πλούσια μπισκότα τσαγιού 100g ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο 150g άχνη ζάχαρη 3 αυγά ελευθέρας βοσκής 2 κουταλιές της σούπας λικέρ …

Έχω συναντήσει αρκετές εκδοχές σαλαμιού σοκολάτας στην Ιταλία – καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι πραγματικά μια ιταλική εκδοχή του γνωστού σε όλους κορμού σοκολάτας.

Συστατικά

  • 250g μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70% στερεά κακάο)
  • 250g amaretti (τραγανά) ή πλούσια μπισκότα τσαγιού
  • 100g ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
  • 150g άχνη ζάχαρη
  • 3 αυγά ελευθέρας βοσκής
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ αμαρέτο
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 75g αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 75g φουντούκια, χοντροκομμένα
  • 50g φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη, για διακόσμηση

Εκτέλεση

  1. Στο φούρνο μικροκυμάτων (ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή) ή σε ένα αντιθερμικό μπολ κρεμασμένο πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (αλλά χωρίς να αγγίζει το νερό), λιώστε τη σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Όσο λιώνει η σοκολάτα, βάλτε τα μπισκότα σε μια μεγάλη σακούλα κατάψυξης, κλείστε τα και τρίψτε τα με έναν πλάστη μέχρι να έχετε ένα σακουλάκι με μπάζα – όχι σκόνη. Όταν λιώσει η σοκολάτα, τη βγάζουμε σε κρύο μέρος (όχι στο ψυγείο) και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί: Το κάνω σε ένα ανεξάρτητο μίξερ, αλλά δεν χρειάζεται. Απλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο μπολ και να βεβαιωθείτε ότι το μείγμα είναι απαλό και εξαιρετικά ελαφρύ.
  3. Σταδιακά και ένα ένα χτυπάμε τα αυγά. Μην ανησυχείτε αν το μείγμα φαίνεται πηγμένο σε αυτό το στάδιο: όλα τα προβλήματα θα διορθωθούν μόλις προστεθεί αργότερα η σοκολάτα. Στη συνέχεια χτυπάμε μέσα το λικέρ αμαρέτο.
  4. Σπρώξτε τη σκόνη κακάο μέσα από ένα μικρό σουρωτήρι ή ένα σουρωτήρι τσαγιού μέσα στη κρύα σοκολάτα και, με μια μικρή λαστιχένια σπάτουλα, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια χτυπήστε και αυτό στο μείγμα των αυγών.
  5. Όταν έχετε ένα λείο μείγμα σοκολάτας μπροστά σας, ρίξτε μέσα τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και τα θρυμματισμένα μπισκότα. Διπλώστε τα σταθερά αλλά υπομονετικά για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλυμμένα με σοκολάτα. Μεταφέρετε αυτό το μείγμα, ακόμα στο μπολ του, στο ψυγείο να σφίξει λίγο για 20-30 λεπτά. Μην το αφήσετε για πολύ περισσότερο από αυτό γιατί θα είναι δύσκολο να βγει από το μπολ για να το πλάσετε.
  6. Ξετυλίξτε και κόψτε δύο μεγάλα κομμάτια μεμβράνης, επικαλύπτοντάς τα, έτσι ώστε να έχετε μια μεγάλη καλυμμένη επιφάνεια για να απλώσετε το σαλάμι σοκολάτας. Βάλτε το μείγμα σοκολάτας στη μέση και – χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, αν και ακατάστατο – πλάθετε το μείγμα σε ένα κούτσουρο σαν σαλάμι, μήκους περίπου 30 εκ.
  7. Καλύψτε το κούτσουρο σοκολάτας εντελώς με τη μεμβράνη και, στη συνέχεια, τυλίξτε το σταθερά, σαν να ήταν πλάστη, για να δημιουργήσετε έναν λείο, στρογγυλεμένο κύλινδρο από τον τραχύ κορμό που ξεκινήσατε. Στρίψτε τις άκρες πιάνοντας και τις δύο άκρες της μεμβράνης και κυλώντας το λουκάνικο-κούτσουρο προς το μέρος σας αρκετές φορές. Στη συνέχεια το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι ώρες –αν και κατά προτίμηση όλη τη νύχτα– για να δέσει.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;