Η focaccia είναι σχετικά γρήγορη στην παρασκευή της και είναι αρκετά εύκολη αν χρησιμοποιείτε μίξερ με γάντζο ζύμης. Αν κόψετε τα τετράγωνα στη μέση, μπορείτε να γεμίσετε με προσούτο ή τυρί για ένα διαφορετικό σάντουιτς.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 500g έντονο λευκό αλεύρι
- 7g μαγιά στιγμιαίας
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- λάδι
Για την επικάλυψη
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν επιπλέον για μετά το ψήσιμο
- 3 κλαδιά δεντρολίβανου, μόνο βελόνες, ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη, συνδυάστε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι με έως και 350ml χλιαρό νερό, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (μπορείτε να το κάνετε με το χέρι ή σε μίξερ με γάντζο ζύμης). Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
- Μετά από 30 λεπτά, τοποθετήστε σε ένα στρωμένο και ελαφρώς ζεστό ταψί 37 x 27 cm. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και από πάνω ρίχνουμε φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο σκόρδο, θαλασσινό αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Πιέστε τα δάχτυλά σας στη ζύμη για να κάνετε λακκάκια και μετά ξεκουραστείτε ξανά για άλλα 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240C.
- Ψήστε για περίπου 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Ελέγχετε τη focaccia κατά την διάρκεια του ψησίματος, καθώς οι οικιακοί φούρνοι μπορούν πολύ συχνά να χρωματίσουν τη μία πλευρά και όχι την άλλη. Ελέγξτε και μετακινήστε το δίσκο ανάλογα.
- Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε από το φούρνο και ρίξτε αμέσως λίγο ελαιόλαδο παντού. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε σε τετράγωνα.
Tip: Αυτή η focaccia τρώγεται την ημέρα που ψήνεται, αλλά μπορεί να διατηρηθεί για λίγες μέρες και μπορείτε να τη φρεσκάρετε στο φούρνο για λίγα λεπτά πριν τη σερβίρετε.
Καλή απόλαυση!