Σε αυτή τη συνταγή, η ακρίβεια είναι το κλειδί, ακόμη και στις πιο μικρές μετρήσεις. Οι τουλούμπες είναι ένα απολαυστικό τουρκικό επιδόρπιο που αποτελείται από τηγανητή ζύμη εμποτισμένη σε γλυκό σιρόπι.
Συστατικά:
- 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 γρ αλάτι
- 5 γρ μπέικιν πάουντερ
- 10 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- 150 γρ νερό
- 2g εκχύλισμα βανίλιας
- 30 γρ ανάλατο βούτυρο
- Φυτικό λάδι (για τηγάνισμα)
Σιρόπι:
- 250 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- 250 γρ νερό
- 10 γρ χυμό λεμονιού
Οδηγίες:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά.
- Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Δημιουργούμε μια λακκούβα στα στεγνά υλικά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα νερού-βανίλιας. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
- Λιώνουμε το ανάλατο βούτυρο και το προσθέτουμε στη ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Το αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε σακούλα σωληνώσεων εφοδιασμένη με ακροφύσιο σε σχήμα αστεριού.
- Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα στους 180°C.
- Βάλτε τη ζύμη απευθείας στο καυτό λάδι, κόβοντας κάθε κομμάτι μήκους περίπου 4-5 cm. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, γυρίζοντας κατά διαστήματα. Τηγανίζουμε σε παρτίδες, αποφεύγοντας τον συνωστισμό.
- Βγάζουμε τις τουλούμπες από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Όσο είναι ακόμα ζεστό, βυθίστε τες στο έτοιμο σιρόπι. Τις αφήνουμε να μουλιάσουν για λίγα λεπτά, αφήνοντάς τες να απορροφήσουν το σιρόπι.
- Μεταφέρετε τες σε πιατέλα και σερβίρετε ζεστές.
Σημείωση: Τις απολαμβάνετε καλύτερα την ίδια μέρα.
Καλή επιτυχία!