Ακολουθεί μια συνταγή για κρέμα καραμελέ που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι.
Αυτή η κρέμα καραμελέ είναι εξαιρετική ως επικάλυψη για κέικ και αρτοσκευάσματα ή ως γέμιση για μακαρόν ή άλλα μπισκότα. Μπορείτε επίσης να το βάλετε σε παγωτό ή τηγανίτες και βάφλες!
Σημείωση: Αν διαπιστώσετε ότι το μείγμα είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κρέμα ακόμα για να πετύχετε την επιθυμητή συνοχή.
Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι (60 χιλιοστόλιτρα) νερό
- 1 φλιτζάνι (240 χιλιοστόλιτρα) παχύρρευστη κρέμα
- 1/2 φλιτζάνι (115 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες:
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Μην ανακατεύετε το μείγμα σε αυτό το σημείο, αλλά μπορείτε να στροβιλίσετε απαλά το τηγάνι για να διανείμει τη θερμότητα.
- Μαγειρέψτε το μείγμα μέχρι να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, περίπου 5-7 λεπτά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Να είστε προσεκτικοί καθώς το μείγμα θα σχηματίσει φυσαλίδες και θα αχνίσει.
- Προσθέστε το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
- Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός ή ένα σύρμα, χτυπήστε το μείγμα για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Χρησιμοποιήστε αμέσως την κρέμα καραμέλας ή αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.
Καλή επιτυχία!