Ελαφριά και αέρινα αλμυρά τυροπούλια (gourgères) με τυρί τσένταρ και θυμάρι.
Συστατικά
- 1 μπάρα βούτυρο (8 κουταλιές της σούπας)
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 φλιτζάνι τριμμένο κοφτερό τυρί τσένταρ
- 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος
- Βράζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι:
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέτουμε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε:
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το αλεύρι με τη μία. Ανακατεύουμε γρήγορα. Το μείγμα θα σχηματίσει μια μπάλα ζύμης που θα τραβήξει μακριά από τα πλαϊνά του ταψιού.
Βοηθάει να χρησιμοποιήσετε μια ξύλινη κουτάλα για να ανακατεύετε, καθώς η ζύμη θα είναι μάλλον πηχτή. Συνεχίστε το μαγείρεμα για μερικά λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει μερικά λεπτά και μετά προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά:
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά. Ανακατεύουμε ώστε η ζύμη να κρυώσει πιο ομοιόμορφα. Θέλετε η ζύμη να είναι ζεστή, απλά όχι τόσο ζεστή ώστε όταν αρχίσετε να προσθέτετε αυγά να ψηθούν καθώς χτυπάνε τη ζύμη.
Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά στη ζύμη. (Αν θέλετε το κάνετε στο μίξερ ή στο χέρι με ξύλινη κουτάλα.) Η ζύμη πρέπει να γίνει μάλλον κρεμώδης.
- Ανακατεύουμε το τριμμένο τυρί, το θυμάρι και λίγο πιπέρι.
- Ρίξτε κουταλιές σε στρωμένο ταψί:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίξτε μικρές μπάλες (περίπου μια γεμάτη κουταλιά της σούπας) από τη ζύμη σε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση σιλικόνης ή περγαμηνής, με τουλάχιστον μια ίντσα να χωρίζει τις κουταλιές.
- Ψήνουμε:
Τοποθετήστε το στο φούρνο και ψήστε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 βαθμούς και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρά.
Καλή επιτυχία!