Αυτό το χριστουγεννιάτικο κέικ χωρίς γλουτένη διασφαλίζει ότι όλοι μπορούν να έχουν μια φέτα. Μπορεί να γίνει και ως vegan χριστουγεννιάτικο κέικ και χωρίς ξηρούς καρπούς. Συστατικά 100g μαργαρίνη σόγιας (ή όποιο είδος βουτύρου θέλετε) 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα 2 μεγάλα λεμόνια, μόνο ψιλοτριμμένη φλούδα και χυμός 100g μαλακά δαμάσκηνα, κομμένα στο ήμισυ 75g σταφίδες …

Αυτό το χριστουγεννιάτικο κέικ χωρίς γλουτένη διασφαλίζει ότι όλοι μπορούν να έχουν μια φέτα. Μπορεί να γίνει και ως vegan χριστουγεννιάτικο κέικ και χωρίς ξηρούς καρπούς.

Συστατικά

  • 100g μαργαρίνη σόγιας (ή όποιο είδος βουτύρου θέλετε)
  • 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα
  • 2 μεγάλα λεμόνια, μόνο ψιλοτριμμένη φλούδα και χυμός
  • 100g μαλακά δαμάσκηνα, κομμένα στο ήμισυ
  • 75g σταφίδες
  • 75g σουλτανίνες
  • 75g σταφίδες
  • 150g μαλακά αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε αρκετά μεγάλα κομμάτια
  • 50g ανάμεικτη φλούδα
  • 75g  καρύδια, μισά και 25g/¾oz φουντούκια, ψιλοκομμένα Ή 75g/3oz μεγάλοι σπόροι κολοκύθας και 25g/¾oz ηλιόσποροι
  • 2 αυγά (ή 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη για να φτιάξετε ένα κέικ χωρίς αυγά)
  • 75g χοντρή πολέντα και 75g αλεύρι ρυζιού και 150g αλεύρι χωρίς γλουτένη που περιλαμβάνει ήδη κόμμι ξανθάνης
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 γεμάτη κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
  • 1 γεμάτη κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C/140C Ανεμιστήρας/Αέριο 3.
  2. Σε ένα πολυμηχάνημα χτυπάμε το βούτυρο/μαργαρίνη με τη μπανάνα και το χυμό λεμονιού και τη φλούδα. Ρίξτε σε ένα μπολ.
  3. Ανακατέψτε τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς ή τους σπόρους.
  4. Χτυπήστε τα αυγά αν τα χρησιμοποιείτε.
  5. Κοσκινίστε όποιο αλεύρι χρησιμοποιείτε με το μπέικιν πάουντερ (αν το αντικαθιστάτε με τα αυγά) και τα μπαχαρικά.
  6. Διπλώστε τα αυγά (αν τα χρησιμοποιείτε) στο μείγμα των φρούτων εναλλάξ με τα αλεύρια. Προσθέστε λίγο κονιάκ αν θέλετε.
  7. Στρώνουμε μια φόρμα για κέικ 20 εκ./8 ιντσών με λαδόκολλα. Ρίχνετε με κουτάλι το μείγμα και ισιώνετε την κορυφή.
  8. Ψήνουμε για περίπου δύο ώρες ή μέχρι να βγει καθαρό ένα σουβλάκι που βάζουμε στη μέση.
  9. Βγάζουμε από το ταψί και κρυώνουμε σε σχάρα.
  10. Φάτε όπως είναι ή φυλάξτε για να παγώσετε για τα Χριστούγεννα. Μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε αυτό το κέικ με ολόκληρους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

 

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Μάρθα Κατσαρού

Μάρθα Κατσαρού

Είμαι η Μάρθα Κατσαρού, και η γραφή είναι το μέσο μου που αφήνομαι και εκφράζομαι αυθεντικά. Ξεκίνησα από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το πάθος μου για την επικοινωνία με οδήγησε στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;