της Εμμανουέλας Φωτεινού, Βιολόγος MSc – Κλινική Βιοχημικός
Τα γνωστά παπουτσάκια τώρα στην χορτοφαγική τους μορφή. Παραμένουν νόστιμα, εύκολα και πολύ θρεπτικά για να καλύψουν όλα τα γούστα.
Υλικά:
Για τις μελιτζάνες
4 μελιτζάνες μαύρες φλάσκες
αλάτι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Αλατίζουμε την εσωτερική επιφάνεια και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά μέχρι να βγει η υγρασία τους. Με πανάκι ή χαρτί σκουπίζουμε την υγρασία.
Βήμα 2: Χαράζουμε την επιφάνεια βαθιά και σταυρωτά και λαδώνουνε με ένα πινέλο την εσωτερική επιφάνεια. Ψήνουμε στον αέρα για 20-30 λεπτά στους 180-200 βαθμούς.
Υλικά:
Για την κινόα:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 μικρά κρεμμύδια ή 2 μεσαία
2 σκελίδες σκόρδο
8 κ.σ. κινόα
1 κούπα φρέσκια ντομάτα στο τρίφτη ή συσκευασμένη τριμμένη ντομάτα
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Βήμα 3: Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Βήμα 4: Βάζουμε τη ντομάτα με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά να πάρει μια βράση η σάλτσα. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε την κινόα και ανακατεύουμε συνεχόμενα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε 1/2 φλ. του τσαγιού νερό και αφήνουμε 5 λεπτά να μαγειρευτεί η κινόα.
Βήμα 5: Αποσύρουμε από τη φωτιά τη σάλτσα μας και γεμίζουμε τις μελιτζάνες. Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
Βήμα 6: Ανοίγουμε το φούρνο και βάζουμε τυρί της αρεσκείας μας πάνω στα παπουτσάκια. Ταιριάζει και το κίτρινο και το λευκό τυρί, όπως το ανθότυρο, καθώς και το φυτικό τυρί. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Πρότυπο κέντρο ευεξίας
Φωτεινού Εμμανουέλα
Βιολόγος MSc – Κλινική Βιοχημικός
Σπύρου Μερκούρη 56 (πλησίον μετρό Ευαγγελισμού)
210 7251933 – 6981395214