Αυτά που κυρίως σε προβληματίζουν όταν φτιάχνεις το σαλόνι σου, είναι αφενός η επιλογή των επίπλων. Ψάχνεις να βρεις τον σωστό καναπέ, την κατάλληλη πολυθρόνα και το ιδανικό τραπεζάκι. Επίσης, το θέμα της τηλεόρασης αποτελεί μονίμως πρόβλημα, γιατί δεν μπορείς να αποφασίσεις σε ποια γωνία του σαλονιού είναι καλύτερο να τοποθετηθεί. Ύστερα, προβληματίζεσαι με το χρώμα που πρέπει να βάψεις τους τοίχους του σαλονιού, ή τι κάδρα πρέπει να κρεμάσεις. Σε απασχολούν όμως τόσο πολύ αυτές οι βασικές σκέψεις, που τελικά ξεχνάς κάποιες άλλες πολύ σημαντικές, τις οποίες θα αρχίσεις ίσως να αντιλαμβάνεσαι στην πορεία. Ποιες είναι αυτές;
#1 Ξεχνάς να αφήσεις ελεύθερο χώρο για ένα ακόμα καθιστικό. Όταν διαμορφώνεις το σαλόνι σου, επιλέγεις τον καναπέ και τα έπιπλα που εξυπηρετούν καλύτερα τα άτομα που μένουν στο σπίτι. Αν μένεις μόνη σου, θα αγοράσεις έναν καναπέ. Αν μένεις όμως με το αγόρι σου, ή αν έχεις οικογένεια, τότε θα πάρεις έναν μεγάλο καναπέ, ίσως και έναν μικρότερο και μία πολυθρόνα, μη σου πω. Σπάνια όμως αφήνεις χώρο για να τοποθετήσεις μια έξτρα καρέκλα όταν θα φιλοξενήσεις τους φίλους σου για να δείτε ταινία. Μόνο όταν συμβεί, συνειδητοποιείς ότι δεν χωράτε εσείς, αλλά ούτε και καρέκλα για να βολευτείτε. Να υπολογίζεις λοιπόν πάντοτε, όταν φτιάχνεις το σαλόνι σου, να χωρούν και να μπορούν να βολεύονται σε αυτό, λίγα παραπάνω άτομα, από όσα υπάρχουν ήδη στο σπίτι. Μπορείς να αγοράσεις ένα ή δυο μεγάλα μαξιλάρια πατώματος, ή ένα πουφ, ώστε να μη σου πιάνουν αρκετό χώρο στο σαλόνι σου. Κάνε ένα πλάνο και οργάνωσε έξυπνα το χώρο σου, ανάλογα με το χώρο που διαθέτεις.
#2 Η έξυπνη επιλογή επίπλων είναι βασική υπόθεση. Σκέψου πώς χρησιμοποιείς το σαλόνι σου και αγόρασε τα έπιπλα που σε εξυπηρετούν καλύτερα. Αν για παράδειγμα συνηθίζεις να τρως στο σαλόνι, διάλεξε ένα τραπέζι που σε βολεύει. Κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη και διαμόρφωσε με τέτοιον τρόπο το σαλόνι σου, στο οποίο συνήθως χαλαρώνεις, τις ώρες που είσαι σπίτι.
#3 Ξεχνάς να υπολογίσεις τα καλώδια και τελικά δεν ξέρεις πώς να τα μαζέψεις για να μην είναι μέσα στη μέση και με ποιον τρόπο να τα κρύψεις, ώστε να μην είναι ορατά. Επίσης, δεν έχεις υπολογίσει πού χρειάζεται να μπουν πρίζες. Συνήθως αυτά είναι από τα πράγματα που πρέπει να σκεφτόμαστε πρώτα και τελικά κάνουμε το λάθος να τα αφήνουμε για την τελευταία στιγμή.
#4 Όταν ψάχνεις να αγοράσεις τα κατάλληλα έπιπλα για το σαλόνι σου, υπολογίζεις πολλά πράγματα. Το ύψος των επίπλων και το πλάτος τους. Αυτές οι παράμετροι είναι πολύ σημαντικές για να δημιουργήσεις ένα βολικό και άνετο χώρο. Μπορεί ο χαμηλός καναπές να είναι πιο boho, αλλά ο ψηλός είναι ίσως λίγο πιο άνετος και επίσημος, αν θες. Τα έπιπλα του σαλονιού σου πρέπει να μοιάζουν στο μέγεθος και το ύψος, ώστε να είναι ο χώρος ομοιόμορφος, αλλά αν καταφέρεις να συνδυάσεις έξυπνα διαφορετικά μεγέθη και στιλ επίπλων, χωρίς το σαλόνι σου όμως να γίνει κιτς, ενδεχομένως οι επισκέπτες σου να νιώθουν πάντα άνετα στο σπίτι σου, καθώς το σπίτι σου θα εξυπηρετεί όλα τα γούστα.
#5 Η διαμόρφωση του σαλονιού και ο τρόπος που το έχεις διακοσμήσει, θα αλλάξει. Δεν πρόκειται να τον κρατήσεις ίδιο για πάντα. Μπορεί να θελήσεις να το κάνεις πιο κλασικό και άλλοτε να ελαφρύνεις τη διακόσμηση. Ή να θελήσεις να αλλάξεις τη θέση των επίπλων. Είναι καλό να κάνεις αλλαγές στο σπίτι σου, για να μη βαριέσαι.