Πως θα σας φαινόταν ένα μέλλον όπου θα είχατε στο σπίτι σας ένα ρομπότ που εκτός από τις καθημερινές δουλειές θα σας βοηθούσε να φτιάξετε... πίτσα; Αυτό το "μέλλον" οραματίζεται και το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Νάπολι, Federico II (Prisma Lab), όπου τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό του προσωπικό εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός ρομπότ που …
Πως θα σας φαινόταν ένα μέλλον όπου θα είχατε στο σπίτι σας ένα ρομπότ που εκτός από τις καθημερινές δουλειές θα σας βοηθούσε να φτιάξετε… πίτσα; Αυτό το “μέλλον” οραματίζεται και το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Νάπολι, Federico II (Prisma Lab), όπου τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό του προσωπικό εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός ρομπότ που θα εκτελεί χρέη “πιτσαϊόλο” (του ειδικού δηλαδή σεφ που φτιάχνει την αγαπημένη μας πίτσα).
Ο RoDyMan (που αποτελεί συντομογραφία του Robotic Dynamic Manipulation, όπως είναι η πλήρης ονομασία του project) πρόκειται για μία εξαιρετικά εντυπωσιακή ρομποτική κατασκευή που προσπαθεί να γίνει ο πρώτος ρομποτικός πιτσαϊόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το team που εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη εδώ και αρκετό καιρό (περισσότερα από 5 χρόνια) προσπαθεί να τελειοποιήσει το εν λόγω project υψηλής τεχνολογίας, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά δαπανηρό, καθώς μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει περισσότερα από 2.9 εκατομμύρια δολάρια! Παρά τις προσπάθειες, ο RoDyMan βέβαια δεν έχει καταφέρει να δικαιώσει τις προσδοκίες, ενώ μάλιστα ο υπεύθυνος του project, καθηγητής Bruno Siciliano, προσέλαβε ακόμη και τον Enzo Coccia, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς πιτσαϊόλο που υπάρχουν στον κόσμο, έτσι ώστε το team των επιστημόνων να μεταφέρει τις ακριβείς κινήσεις του γνωστού σεφ μέσω της τεχνικής του motion capture στο ρομπότ (η μεγαλύτερη δυσκολία άλλωστε στην σωστή καταγραφή των ανθρώπινων κινήσεων). Ο Siciliano παρά την όχι και τόσο πετυχημένη πορεία του project, δηλώνει πεπεισμένος ότι ο RoDyMan θα καταφέρει να φτιάξει τις πρώτες “ρομποτικές πίτσες” τον Μάιο του 2018, προσφέροντας στους επισκέπτες του φεστιβάλ πίτσα της Νάπολι, μία απόλυτα γευστική εμπειρία. Για να δούμε εάν θα τα καταφέρει…