Πηγή: Καθημερινή
Ενα εκθεσιακό περίπτερο 700 τ.μ., ευέλικτο, φουτουριστικό, εργονομικό και εντυπωσιακό, με την υπογραφή των Ελλήνων αρχιτεκτόνων Νατάσας Λιάνου και Ερμή Χαλβατζή, που έχουν έδρα το Λονδίνο, κέρδισε το International Achievement Award (ετήσιος διαγωνισμός που βραβεύει το κορυφαίο ντιζάιν). Το έργο είναι γνωστό ως London Iconic Pavilion, καθώς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου 2016 στη μεγαλύτερη έκθεση gaming του Λονδίνου. «Είχαμε κερδίσει το πρότζεκτ ύστερα από διαγωνισμό που διοργάνωσε η Intralot», λέει ο αρχιτέκτων Ερμής Χαλβατζής. «Στην πρότασή μας είδαν το μέλλον της εταιρείας τους λόγω των αξιών που το έργο μας αποπνέει. Εχει μοναδικότητα, έντονο συμβολισμό και εργονομία. Μπορεί να μεταφερθεί σ’ όλον τον κόσμο, καθώς είναι πολύ ελαφρύ, αυθύπαρκτο και οικονομικό».
Υψους 5,5 μέτρων, το Pavilion χαρακτηρίζεται από τα οκτώ πέταλά του, από ύφασμα και αλουμίνιο. «Κάθε πέταλο ορίζει μια περιοχή με εκθεσιακή δυνατότητα», εξηγούν οι αρχιτέκτονες. «Είναι μια χορογραφία από οκτώ παλλόμενα στέγαστρα, τα οποία αιωρούνται και δημιουργούν μια αιθέρια αίσθηση. Αυτό επιτυγχάνεται από το γεγονός ότι τα πέταλα είναι πρόβολοι 10 μέτρων, ιδιότητα που καθιστά το εγχείρημα δομικά προκλητικό καθώς υπάρχει μόνο ένα σημείο στήριξης».
Το έργο αυτό μπορεί να μεταφέρεται και να εξυπηρετεί διάφορες ανάγκες. Είναι φορητή αρχιτεκτονική. «Μπορεί να γυρίσει όλον τον κόσμο. Οι σύμβουλοί μας για τη μηχανική στήριξη του έργου είναι ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία του κόσμου και έχουν έδρα το Λονδίνο και παραρτήματα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες χώρες. Ονομάζονται BuroHappold και έργα τους μεταξύ άλλων είναι οι στέγες στο Bρετανικό Mουσείο, στην Arena 02, στην Olympicopolis, στο νέο Λούβρο στο Αμπου Ντάμπι κ.ά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να συνεργαζόμαστε με τέτοιους σκαπανείς της μηχανικής, οι οποίοι πίστεψαν σε εμάς και το όραμα του γραφείου μας».
Aυτή η αρχιτεκτονική, που θυμίζει οργανικές φόρμες που απορροφούν και αντανακλούν το φως παρεμβαίνοντας παράλληλα στην αντίληψή μας για τον χώρο (η κατάτμηση του χώρου γεννάει διαδρομές), είναι χαρακτηριστική της φιλοσοφίας της Νατάσας Λιάνου και του Ερμή Χαλβατζή. Από κοινού έχουν αναπτύξει ένα βλέμμα πάνω στην εξέλιξη των πόλεων και στη δημιουργία αρχιτεκτονικών οροσήμων που διακόπτουν τη συνεχή δόμηση οργανώνοντας εκ νέου τους αστικούς άξονες. Εχουν ενδιαφέρουσα ματιά και για την Αθήνα, την οποία έχουν παρουσιάσει με προτάσεις που παίρνουν τη γηρασμένη πόλη του 20ού αιώνα και την οδηγούν στο μέλλον (Athens Up, Athens Vision). Αυτό που χαρακτηρίζει την προσέγγισή τους είναι η δημιουργία έργων που μπορούν να δρουν ως συλλεκτήρες και πομποί.
Δεν είναι τυχαίο που και οι δύο είχαν επιλεγεί από τη Ζάχα Χαντίντ για να στελεχώσουν το γραφείο της στο Λονδίνο ως νέοι αρχιτέκτονες. Εργάστηκαν για μεγάλα πρότζεκτ. Είχαν παρουσιάσει την εμπειρία τους ως απόσταγμα φιλοσοφίας στο TEDx Θεσσαλονίκης, την 1η Απριλίου 2016, την επομένη του θανάτου της Ζάχα Χαντίντ, με μια συγκινησιακά φορτισμένη εισαγωγή.
Το αυτόνομο έργο τους (LC Architects) ως αρχιτεκτόνων και ντιζάινερ, που κινούνται ευέλικτα στο διεθνές περιβάλλον, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την πλαστικότητα και την καινοτομία. Αλλωστε η εφαρμογή της ιδέας τους ήταν αυτή που βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο.