Το ενδεχόμενο σεισμού στην Ελλάδα ακούγεται όλο και συχνότερα τώρα τελευταία, κυρίως γιατί έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό (του 1999 στην Αθήνα) και οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι πλησιάζουμε στον επόμενο. Μην ανυσηχείτε, δεν είναι απαραίτητο ο επόμενος μεγάλος σεισμός να είναι σε κατοικημένη περιοχή. Μπορεί να είναι στη μέση του πελάγους, …
Το ενδεχόμενο σεισμού στην Ελλάδα ακούγεται όλο και συχνότερα τώρα τελευταία, κυρίως γιατί έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό (του 1999 στην Αθήνα) και οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι πλησιάζουμε στον επόμενο.
Μην ανυσηχείτε, δεν είναι απαραίτητο ο επόμενος μεγάλος σεισμός να είναι σε κατοικημένη περιοχή. Μπορεί να είναι στη μέση του πελάγους, μπορεί να είναι μακριά από πόλεις και χωριά. Ωστόσο, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Και επειδή οι περισσότεροι από εμάς, ό,τι μάθαμε για τους σεισμούς το μάθαμε… στο Δημοτικό, ήρθε η ώρα να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη!
Να, λοιπόν, τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε σε περίπτωση σεισμού!
Αν είστε μέσα στο σπίτι:
Πέστε κάτω αμέσως, καλύψτε το κεφάλι σας και τον αυχένα με τα χέρια.
Κρυφτείτε κάτω από ένα γερό τραπέζι ή έπιπλο, αλλά όχι κάτι αδύναμο που ξέρετε ότι θα καταρρεύσει εύκολα
Αν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο τραπέζι κοντά σας, προσπαθήστε να βρεθείτε κολλημένοι χαμηλά σε ένα εσωτερικό τοίχο, που δεν έχει από πάνω ράφια ή άλλα αντικείμενα.
Αν ο σεισμός σας πιάσει… στον ύπνο, μην προσπαθήσετε μέσα στο σκοτάδι να τρέξετε, μπείτε κάτω από το κρεβάτι (αν χωράτε) ή μείνετε στο κρεβάτι με τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι και τον αυχένα. Εννοείται πως καλό είναι να έχετε δίπλα στο κρεβάτι πάντα ένα φακό και μια σφυρίχτρα, όταν αυτό είναι δυνατόν, ένα μπουκαλάκι νερό και να μην έχετε αντικείμενα που μπορούν να πέσουν πάνω από το κρεβάτι.
Αν είστε εκτός σπιτιού:
Μείνετε μακριά από οποιοδήποτε κτίσμα
Μείνετε μακριά από σκάλες, καλώδια ρεύματος, γέφυρες
Επειδή, όμως, κυκλοφορεί και μεγάλη παραπληροφόρηση όσον αφορά την προστασία από τους σεισμούς, να τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν βρίσκεστε στο σπίτι!
Μην κάθεστε κάτω από την κάσα της πόρτας. Σε όλα τα σύγχρονα κτίσματα, η κάσα της πόρτας δεν είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη σε σχέση με άλλα μέρη του σπιτιού, οπότε πιθανότατα θα καταρρεύσει μαζί με το υπόλοιπο. Προτιμήστε χαμηλά και ανθεκτικά τραπέζια ή κοντά σε τοίχους.
Μην τρέχετε όρθιοι. Αν ο σεισμός είναι ισχυρός θα “χάσετε” το έδαφος κάτω από τα πόδια σας, κυριολεκτικά! Πέστε κάτω και προσπαθήστε να “μπουσουλήσετε” στο σημείο προστασίας σας.
Μην προσπαθήσετε να βγείτε από το κτίριο εκτός αν είστε πολύ κοντά στην έξοδό του. Είναι θέμα δευτερολέπτων μια πιθανή κατάρρευση τοίχου ή ταβανιού οπότε είστε πιό ασφαλείς μέσα στο κτίριο παρά έξω από αυτό. Άλλωστε, συχνά σπάνε τζάμια και καταρρέουν μπαλκόνια ή πέφτουν γλάστρες από αυτά, οπότε κινδυνεύνετε κατά την έξοδό σας.
Σε γενικές γραμμές, να θυμάστε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί και θάνατοι κατά τη διάρκεια των σεισμών γίνονται από αντικείμενα που πέφτουν ή από λάθος κινήσεις των ίδιων των θυμάτων στην προσπάθειά τους να καλυφθούν ή να απομακρυνθούν. Κτίρια σπάνια καταρρέουν, ειδικά τα σύγχρονης κατασκευής, οπότε φροντίστε πρωτίστως για όλα τα παραπάνω και στο ατυχές συμβάν της μερικής ή ολικής κατάρρευσης, είναι πιθανότερο να βρεθείτε σε ένα “κενό ασφαλείας” αν είστε κάτω από ένα ανθεκτικό έπιπλο ή κοντά σε εσωτερικό τοίχο, στη βάση του. Και φυσικά, στερεώστε όλα τα αντικείμενα και έπιπλα που μπορεί να πέσουν στο κεφάλι σας, πριν το σεισμό, όχι… μετά!