Ο γενικός κανόνας λέει πως για ένα σπίτι με τυπική μόνωση, ούτε εξαιρετική αλλά ούτε και κακή (με κενά σε κουφώματα, παλιάς κατασκευής τοίχους και μεγάλα κενά σε πόρτες/παράθυρα), χρειαζόμαστε 2.500 BTU δυνατότητας θέρμανσης/ψύξης για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα εμβαδού. Ανάλογα φυσικά και με το ύψος της οροφής, καθώς ένα ψηλοτάβανο σπίτι σίγουρα έχει μεγαλύτερες ανάγκες …

Ο γενικός κανόνας λέει πως για ένα σπίτι με τυπική μόνωση, ούτε εξαιρετική αλλά ούτε και κακή (με κενά σε κουφώματα, παλιάς κατασκευής τοίχους και μεγάλα κενά σε πόρτες/παράθυρα), χρειαζόμαστε 2.500 BTU δυνατότητας θέρμανσης/ψύξης για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα εμβαδού. Ανάλογα φυσικά και με το ύψος της οροφής, καθώς ένα ψηλοτάβανο σπίτι σίγουρα έχει μεγαλύτερες ανάγκες από ένα χαμηλοτάβανο.

Κάπου εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως τα κλιματιστικά συνήθως έχουν διαφορετικά BTU για ψύξη και διαφορετικά για θέρμανση, οπότε έχετέ το στο νού σας!

btu (1) (Large)

Ένα τυπικό παράδειγμα θα ήταν ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών με κανονική μόνωση και ύψος 3 μέτρων. Πρέπει, όμως, να ξέρουμε και πόσο “βαρύς” είναι ο χειμώνας ή αντίστοιχα πόσο ζεστό το καλοκαίρι για να υπολογίσουμε τις ανάγκες μας σε ψύξη/θέρμανση. Για τα ελληνικά δεδομένα του σχετικά ήπιου χειμώνα και του ζεστού καλοκαιριού, χρειαζόμαστε περίπου 26000-28000 BTU ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μας. Φυσικά, το σπίτι δεν είναι μόνο ένα δωμάτιο αλλά χωρισμένο και επίσης κάθε δωμάτιο έχει τις δικές του ανάγκες (π.χ. στην κουζίνα παράγεται πολλή θερμότητα από το ψυγείο το καλοκαίρι), ενώ ρόλο παίζει και το πόσο ο ήλιος “βλέπει” το σπίτι, αν είναι ρετιρέ κ.λπ. Οπότε το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε ένα BTU calculator από τα πολλά που θα βρείτε με μια αναζήτηση στο Google, για κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Ένα τυπικό, μικρό υπνοδωμάτιο θα είναι μια χαρά με 8000 BTU ενώ ένα μεγάλο σαλόνια θα χρειαστεί τουλάχιστον 12000 BTU.

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Δημήτρης Σκιάννης

Δημήτρης Σκιάννης