Όλος ο δικτυωμένος κόσμος μας περιστρέφεται αυτή τη στιγμή γύρω από τις εφαρμογές του Wi-Fi, της ασύρματης σύνδεσης με την οποία πλέον συνδέονται άπειρες συσκευές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Wi-Fi βέβαια αν και χρησιμοποιείται από όλους μας, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας, με αποτέλεσμα να μη …

Όλος ο δικτυωμένος κόσμος μας περιστρέφεται αυτή τη στιγμή γύρω από τις εφαρμογές του Wi-Fi, της ασύρματης σύνδεσης με την οποία πλέον συνδέονται άπειρες συσκευές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Wi-Fi βέβαια αν και χρησιμοποιείται από όλους μας, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από συσκευές που δεν είναι στην πρίζα (π.χ. με μπαταρία, σε απομακρυσμένους από το σπίτι χώρους κ.λπ.)

Passive Wi-Fi 2Β

Ωστόσο, μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Washington φιλοδοξεί να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος για την ενεργειακή κατανάλωση του Wi-Fi. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη ομάδα αναπτύσσει την τεχνολογία Passive Wi-Fi, που σύμφωνα με τους εμπνευστές της πρόκειται για μία νέα τεχνολογία η οποία αναμένεται να φέρει τα πάνω-κάτω σε όλα όσα γνωρίζαμε για τον κόσμο του Wi-Fi και τις δυνατότητες του. Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Washington, το Passive Wi-Fi είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταναλώνει μηδαμινή ποσότητα ενέργειας, ενώ παράλληλα διατηρεί τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που αγγίζουν τα 11 megabits το δευτερόλεπτο σε απόσταση 30 μέτρων. Αυτή η «επίδοση» είναι 11 φορές πιο γρήγορη από την τεχνολογία Bluetooth, ενώ μάλιστα είναι και 1000 φορές λιγότερο ενεργοβόρα.

 

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Πέτρος Κυπραίος

Πέτρος Κυπραίος