Το “savoir vivre” της ανακύκλωσης
Γνωρίζατε ότι ένα μικρό (σχετικά) ποσοστό των σκουπιδιών που καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης, τελικά… ανακυκλώνονται; Δυστυχώς συχνά οι πολίτες πετάνε όπως-όπως τα σκουπίδια τους στους κάδους αυτούς, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω άγνοιας, είτε απλά επειδή δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι κάδοι στην γειτονιά.
Το αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις να ανακυκλώνεται λίγοτερο από το 50% των σκουπιδιών που καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης, ειδικά για τα μεταλλικά αντικείμενα που κυμαίνονται κάτω και από το 40%! Γι’αυτό, διαβάστε τι πρέπει να κάνετε πριν πετάξετε τα σκουπίδια σας, ίσως τελικά να επιβαρύνετε περισσότερο το περιβάλλον, παρά να το ωφελείτε!
1. Γυαλί
Οι γυάλινες συσκευασίες και τα μπουκάλια δεν είναι πάντα… αυτό που φαίνονται! Διαφανή μπουκάλια και βάζα επιτρέπονται, όμως κεραμικά πιάτα, πιάτα πορσελάνης ή κύπελλα, καθρέπτες, γυάλινα αντικείμενα εργαστηρίου, λαμπτήρες, πυρέξ, πορσελάνη και γυαλί παραθύρου δεν είναι ανακυκλώσιμα! Αυτό διότι λιώνουν σε διαφορετική θερμοκρασία από τα πρώτα και έτσι απορρίπτονται κατά τη διαλογή στα ειδικά κέντρα.
Επίσης, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι δεν πρέπει να πετάμε στην ανακύκλωση σπασμένα μπουκάλια ή γυάλινα αντικείμενα! Η διαλογή γίνεται με το χέρι και φυσικά οι εργαζόμενοι στη διαλογή κινδυνεύουν με τραυματισμούς.
Όσο για τις χάρτινες ετικέτες που έχουν πάνω τα μπουκάλια, μη σας ανησυχούν, δε χρειάζεται να τις αφαιρείτε από αυτά.
2. Χαρτί
Εφημερίδες, περιοδικά και άλλα χάρτινα προϊόντα και είδη μπορούν να ανακυκλωθούν υπό την προϋπόθεση ότι το χαρτί είναι καθαρό και στεγνό. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να ανακυκλώνετε συσκευασίες πίτσας και άλλων φαγητών, ακόμη κι αν πρώτα τις καθαρίσετε. Ούτε το χαρτί που έχει βραχεί δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, ακόμη κι αν στεγνώσει πρώτα.
Επίσης, αποφύγετε το χαρτί υγείας στους κάδους ανακύκλωσης, όπως και το φελιζόλ/αφρολέξ. Και γενικά τα μικρά χαρτιά, μικρότερα από αυτά ενός τυπικού τετραδίου, δεν είναι καλό υλικό για επεξεργασία.
3. Πλαστικό
Πλαστικές σακούλες supermarket. Είπαμε πως καλό θα ήταν να μη τις χρησιμοποιείτε, ωστόσο αν τελικά το κάνετε, να ξέρετε πως μπορείτε να τις πετάξετε στον κάδο ανακύκλωσης πλαστικών μόνο αν είναι άδειες, καθαρές και στεγνές. Μη τις χρησιμοποιείτε για να κλείνετε σε αυτές σκουπίδια που πάνε για ανακύκλωση!
Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.λπ. δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται. CD, DVD και βιντεοκασέτες, παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους.
Τα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο από τα ίδια τα μπουκάλια, οπότε πετάξτε τα ξεχωριστά από αυτά. Επίσης, αποφύγετε να πετάτε εκεί πλαστικά έπιπλα (καρέκλες, τραπέζια κ.λπ.) καθώς δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, σαν τόσο ογκώδη αντικείμενα.
Τέλος, αλλά σημαντικότερο ίσως, οι βιοδιασπώμενες/φωτοδιασπώμενες σακούλες. Αυτές αρχίζουν να αποσυντίθενται κάποια στιγμή, καθώς έχουν ημερομηνία λήξης, οπότε αν αυτό συμβεί μέσα στον κάδο δημιουργούνται πολλά μικρά κομμάτια που δυσχεραίνουν όλη τη διαδικασία της ανακύκλωσης, έτσι δε θα πρέπει να πετιούνται.
4. Αλουμίνιο
Εδώ είπαμε πως δεν πρέπει να καταλήγουν οι ηλεκτρικές συσκευές και οι μπαταρίες, ενώ πρέπει να προσέξετε τα αντικείμενα που είναι συνδυασμός μετάλλου και πλαστικού (π.χ. συρμάτινες κρεμάστρες). Σε γενικές γραμμές εδώ μπορείτε να πετάτε μόνο μεταλλικά αντικείμενα που είναι όσο πιό “καθαρά” γίνεται, χωρίς άλλα υλικά μαζί τους.
Τέλος, μη ξεχνάτε να συμπιέζετε τα σκουπίδια σας όσο περισσότερο μπορείτε για να γεμίζουν πιό αποτελεσματικά οι κάδοι, αλλά και να τους κλείνετε πάντα ώστε σε περίπτωση βροχής, να μείνουν στεγνά τα σκουπίδια (ειδικά τους κάδους χαρτιού). Είναι πολλά και κουραστικά όλα τα παραπάνω, αλλά βοηθάτε το περιβάλλον, την οικονομία και τον εαυτό σας με την οικογένειά σας, σε βάθος χρόνου.
Καλή ανακύκλωση!
Pages: Page 1, Page 2, Page 3