Tips για ανακύκλωση στο σπίτι 1. Προτιμήστε τα προϊόντα με συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν (ειδική σήμανση στη συσκευασία)! Είτε μιλάμε για γάλα σε χάρτινο κουτάκι, είτε για φρούτα, είτε για αυγά, σε κάθε περίπτωση θα πληρώσετε τα ίδια χρήματα ουσιαστικά, αλλά θα βοηθήσετε σημαντικά το περιβάλλον! 2. Μην χρησιμοποιείτε αλόγιστα τις πλαστικές σακούλες των …

Tips για ανακύκλωση στο σπίτι

1. Προτιμήστε τα προϊόντα με συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν (ειδική σήμανση στη συσκευασία)! Είτε μιλάμε για γάλα σε χάρτινο κουτάκι, είτε για φρούτα, είτε για αυγά, σε κάθε περίπτωση θα πληρώσετε τα ίδια χρήματα ουσιαστικά, αλλά θα βοηθήσετε σημαντικά το περιβάλλον!

2. Μην χρησιμοποιείτε αλόγιστα τις πλαστικές σακούλες των supermarkets! Προτιμήστε βιοδιασπώμενες τσάντες ή και δικά σας καλαθάκια που μπορείτε να παίρνετε κάθε φορά μαζί σας (αν είναι λίγα τα ψώνια).

anakiklosi (18)

3. Βρείτε το ιδανικό μέρος του σπιτιού για την αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών, συνήθως την κουζίνα καθώς τα περισσότερα απορρίματα προέρχονται από αυτήν. Και εκεί τοποθετήστε ξεχωριστά δοχεία για κάθε είδος ανακυκλώσιμων υλικών, δηλαδή γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, είναι πολύ σημαντικό να μην τα πετάτε όλα μαζί! Προτιμήστε στεγανά δοχεία για να μην έχετε πρόβλημα με τα υγρά υπολείμματα.

4. Θυμάστε όλα αυτά τα διαφημιστικά φυλλάδια και την άχρηστη αλληλογραφία που λαμβάνετε κάθε μέρα; Μη τα πετάτε! Είναι ένα μικρό “έγκλημα” η αποστολή τους σε εσάς, όμως μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση. Βρείτε χρήσεις για το καθένα, έστω και πρόχειρα ή προσωρινά, πριν αναγκαστείτε (φυσικά) να τα στείλετε για ανακύκλωση.

6. Μη ξεχνάτε τις μπαταρίες! Βρίσκονται παντού γύρω μας, από τις απλές AA ενός ρολογιού στον τοίχο μέχρι τις μπαταρίες λιθίου των κινητών και του laptop μας. Όταν εξαντλούνται (αν δεν είναι επαναφορτιζόμενες), να τις μαζεύετε σε ένα δοχείο και μια στο τόσο μπορείτε να τις αφήνετε στις ειδικές “στήλες” ανακύκλωσης μπαταριών που θα βρείτε σε πολλά καταστήματα και δημόσιους χώρους. Προφανώς, αν μπορείτε να αγοράσετε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, κάντε το.

anakiklosi (7)

7. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές συσκευές γενικότερα. Μη τις πετάτε! Μη τις αφήνετε δίπλα στους κάδους για να τις πάρει οποιοδήποτε “πλανόδιος” συλλέκτης. Επικοινωνήστε με εταιρείες που αναλαμβάνουν την ανακύκλωσή τους… που ξέρετε, μπορεί κάποια μέρα η νέα σας συσκευή να αποτελείται από κομμάτια της παλιάς!

Στη συνέχεια θα διαβάσετε για το “savoir vivre” της ανακύκλωσης και των κάδων. Τι πρέπει να πετάτε στον καθένα, αν πρέπει να τα καθαρίζετε και με ποιό τρόπο να τα αποθέτετε σε αυτούς! Next page…

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Δημήτρης Σκιάννης

Δημήτρης Σκιάννης