3. Ενίσχυση WiFi με μηδενικό ή μικρό κόστος Αν υποθέσουμε ότι έχετε ήδη WiFi router και δε σκοπεύετε να το αλλάξετε, ας δούμε πως μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση. Πρώτον, αν μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 2,4 και 5GHz συχνότητα εκπομπής του router σας μέσα από τις ρυθμίσεις του, δοκιμάστε και τις δύο επιλογές. Η συχνότητα των …

3. Ενίσχυση WiFi με μηδενικό ή μικρό κόστος

Αν υποθέσουμε ότι έχετε ήδη WiFi router και δε σκοπεύετε να το αλλάξετε, ας δούμε πως μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση. Πρώτον, αν μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 2,4 και 5GHz συχνότητα εκπομπής του router σας μέσα από τις ρυθμίσεις του, δοκιμάστε και τις δύο επιλογές. Η συχνότητα των 5GHz έχει μικρότερο μήκος κύματος και έτσι δε μπορεί να διαπεράσει τα εμπόδια (τοίχους κ.λπ.) όσο αποτελεσματικά το κάνει η συχνότητα των 2,4GHz. Μπορεί θεωρητικά τα 5GHz, λοιπόν, να καλύπτουν μικρότερες “αποστάσεις”, αλλά οι περισσότερες συσκευές μέχρι σήμερα λειτουργούν στα 2,4GHz, έτσι θα έχετε λιγότερες παρεμβολές από άλλα routers (π.χ. του γείτονα) μέσα στο σπίτι σας, καθώς θα “λειτουργείτε” σε άλλη συχνότητα και κανάλι. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, αφού όλο και περισσότερα routers και συσκευές θα λειτουργούν στα 5GHz, προς το παρόν όμως μπορεί να σας βοηθήσει!

Επίσης, χάρη στο Wi-Fi Analyzer που είδαμε στην προηγούμενη σελίδα, ξέρετε ποιά κανάλια WiFi κοντά σας έχουν πρόβλημα… συνωστισμού. Έτσι, μπορείτε από το menu του router σας (διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του για να δείτε πως θα αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό από τον υπολογιστή σας) να επιλέξετε ένα διαφορετικό κανάλι εκπομπής (από το 1 έως το 14 για τη συχνότητα 2,4GHz), μέσα στην ίδια πάντα συχνότητα, για να έχετε λιγότερες παρεμβολές!

wi-fi spiti (10)

Δεύτερον, μετακινήστε το router σας. Κάτι πολύ βασικό που ελάχιστοι χρήστες προσέχουν ή απλώς δε θέλουν να κάνουν, για λόγους πρακτικούς και αισθητικούς. Το router πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιό κοντά στο κέντρο του σπιτιού, ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό σήμα στα δωμάτια περιμετρικά. Συνήθως ο χώρος αυτός είναι το σαλόνι, όπου δημιουργείται ένα μικρό θέμα καθώς δε θέλουμε καλώδια και συσκευές στο κέντρο του σαλονιού. Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό, όμως, οπότε προσπαθήστε το router να είναι στο κέντρο του.

wi-fi spiti (11)

Τρίτον, σε επέκταση του παραπάνω κανόνα, προσπαθήστε να μην “κρύβετε” το router πίσω από έπιπλα, τηλεοράσεις, μέσα σε ράφια ή ντουλάπια, κάτω από τραπέζια. Όλα αυτά “κόβουν” την ισχύ του σήματος με το καλημέρα και έτσι το σήμα είναι πιό αδύναμο παντού, ακόμα και στο ίδιο δωμάτιο που βρίσκεται το router. Αν ανησυχείτε για την… αισθητική του χώρου σας, προτιμήστε ένα router σε μαύρο χρώμα που είναι πιό διακριτικό αλλά και πιο στυλάτο.

DIY time! Μπορείτε μόνοι σας να ενισχύσετε το σήμα του router σας, με λίγο… αλουμινόχαρτο ή μια απλή κεραία των λίγων ευρώ! Ο πρώτος τρόπος αφορά την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου “πιάτου” από χαρτόνι με μια “επικάλυψη” αλουμινόχαρτου, το οποίο θα κολλήσετε με σελοτέιπ ή όποιο άλλο τρόπο στο router σας και θα εστιάσει το σήμα του προς την κατεύθυνση-χώρο που θέλετε! Έτσι, θα έχετε ισχυρό σήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ιδανική λύση αν το router σε μια άκρη του σπιτιού.

wi-fi spiti (6)

Όσο για την κεραία, στην αγορά πωλούνται ξεχωριστές κεραίες με μεγαλύτερες διαστάσεις από την εργοστασιακή κεραία του router σας, οι οποίες βιδώνουν πολύ εύκολα και γρήγορα στη θέση της ήδη υπάρχουσας κεραίας και ενισχύουν αρκετά το σήμα, με μικρό κόστος!

Διαβάστε πρώτοι τις ιδέες μας για το σπίτι και…

Εμπνευστείτε από τον κόσμο του Interior Design!

Δημήτρης Σκιάννης

Δημήτρης Σκιάννης